2013-10-24
趁放假又周圍去食吓嘢,平時搭車經過西環覺得好似有好多食店,所以就去逛吓。經過呢間咖喱屋,好似幾正宗咁,所以決定一試。打開門,感覺真係好地道印度食店feel。店舖唔大,燈光較暗同牆上有啲印度畫;店員亦係印度人,不過識講英文,所以點菜絕冇問題。Menu同其他咖喱館差唔多,都係以唔同肉或海鮮等分類,價錢大約$80-90。我哋又係研究咗好耐,最後決定嗌一雞一牛,加多兩杯飲品。不過order前,店員已送上薄脆一塊,之後再serve多兩碗湯。薄脆面有啲蔥粒及蕃茄粒等topping,咸咸地,幾香口。湯係蔬菜湯,湯內有少許蔬菜粒,有啲咬口。Mango Lassi上菜好快,飲品同食品唔洗十分鐘已上檯。Mango Lassi好濃, 好creamy,好似飲yogurt咁。甜度適中,不過芒果味可以再濃啲。Red Sangria雖然係西班牙特飲,但見到menu有,即管試吓啦。果味比酒味強,同埋甜咗啲。香燒春雞見呢個係推介菜色,當然要試吓。有兩件雞膇同兩件雞胸,份量十足;用鐵板上,可以保持熱度。雞肉嫰而且入味,點埋兩個sauce味道更吸引。配菜有沾咗啲醬汁嘅洋蔥絲同椰菜絲,食埋就冇咁溜。原汁咖喱牛腩+千層酥牛腩雖
打開門,感覺真係好地道印度食店feel。店舖唔大,燈光較暗同牆上有啲印度畫;店員亦係印度人,不過識講英文,所以點菜絕冇問題。 Menu同其他咖喱館差唔多,都係以唔同肉或海鮮等分類,價錢大約$80-90。我哋又係研究咗好耐,最後決定嗌一雞一牛,加多兩杯飲品。
不過order前,店員已送上薄脆一塊,之後再serve多兩碗湯。薄脆面有啲蔥粒及蕃茄粒等topping,咸咸地,幾香口。湯係蔬菜湯,湯內有少許蔬菜粒,有啲咬口。 Mango Lassi 上菜好快,飲品同食品唔洗十分鐘已上檯。Mango Lassi好濃, 好creamy,好似飲yogurt咁。甜度適中,不過芒果味可以再濃啲。
Red Sangria
香燒春雞 見呢個係推介菜色,當然要試吓。有兩件雞膇同兩件雞胸,份量十足;用鐵板上,可以保持熱度。雞肉嫰而且入味,點埋兩個sauce味道更吸引。配菜有沾咗啲醬汁嘅洋蔥絲同椰菜絲,食埋就冇咁溜。
原汁咖喱牛腩+千層酥 牛腩雖厚身,但淋而入味,而且份量都唔少。咖喱汁比以往食過嘅印度咖喱冇咁重香料味,但反而較合我哋嘅口味。
千層酥有別一般薄餅,呢個真係外脆內軟得嚟又鬆化,點咖喱一流。
不過咖喱雖濃,但唔辣。嗜辣嘅我問問店員有冇辣醬,佢好殷勤咁話就咁加辣醬同咖喱未必配合,建議攞碟咖喱入去再煮過。咁又唔洗咁大陣象,不過店員之後都整咗碟辣嘅醬料俾我哋。咖喱加咗辣後更加惹味,最後成碟醬用唒。 食食下,可能店員見我地仲有咖喱汁剩,問我哋要唔要飯。雖然已好飽,但都想試吓。呢個黃薑飯應該係即刻炒,熱辣辣,飯乾身得嚟亦軟硬適中,最後咖喱汁用盡,食完真係飽到捧住個肚走。
埋單時,店員會拎個全盒出嚟,糖果可以清吓陣香料味。 呢度招呼殷勤,店員亦好關心客人對食物嘅滿意度,周不時會問吓客人嘅意見。值得一讚!