2015-12-20
今日係觀塘返part-time, 可能聖誕節就黎,好多客,搞到3點幾先放lunch。聽朋友講,係康寧道個邊有好多野食,於是我就行去緊下有咩食。行到康寧道,就見到好多間餐廳,都係食粉面為主。行到最尾見到間桃紅色招牌既面食店叫阿桂老友粉,係食南寧特色既粉面,好似幾特別下,所以決定入去品嚐下。 店內環境品錯,座位唔會太擠迫,唔會話食野個時會撞到第二個。 打開個menu, 有好多面食選擇。由於未食過南寧老友粉,於是我就叫左個招牌南寧老友粉,睇下個招牌粉係咪真係'招牌菜',另外我仲叫左半隻口水雞。話咁快,個招牌南寧老友粉就到喇,睇賣相就相當唔錯,好似好足料咁。由於本人唔係好食得辣,所以就叫左小辣,加上佢本身配料有酸菜,湯令到底有d酸辣,好開胃,同埋好岩我口味。 佢d河粉都唔錯,好爽滑,加埋d肉片一齊食就一流! 呢個時候黎杯冰凍既奶茶,簡直係人生一大享受!奶茶沖得幾好,唔會話太多奶或者太重茶味。 最後黎既係口水雞,本身以為份量唔會太多,點知佢好大份,岩哂3點幾先放lunch,肚仔好空虛既我!而且佢雞肉好嫩滑,夠哂入味又唔會太辣,值得比個讚佢!總括黎講,呢間面食店真係值得推介,
店內環境品錯,座位唔會太擠迫,唔會話食野個時會撞到第二個。
打開個menu, 有好多面食選擇。
佢d河粉都唔錯,好爽滑,加埋d肉片一齊食就一流!
呢個時候黎杯冰凍既奶茶,簡直係人生一大享受!
奶茶沖得幾好,唔會話太多奶或者太重茶味。
最後黎既係口水雞,本身以為份量唔會太多,
點知佢好大份,岩哂3點幾先放lunch,肚仔好空虛既我!
而且佢雞肉好嫩滑,夠哂入味又唔會太辣,值得比個讚佢!
總括黎講,呢間面食店真係值得推介,店內環境唔錯,面食同小食都一流!後來我聽朋友講先知道呢間餐廳係新開!值得支持!