2022-12-23
通常到年尾,都會趁機善待自己。我喜歡精緻佳饍, 同伴鐘意食牛,揀呢間餐廳真係冇得輸,一次過滿足兩人的慾望。準時7點到達, 侍應殷勤接待。我們被帶到bar座,能夠近距離欣賞師傅技藝。晚餐有好多道菜,而師傅們已在準備食材。我已經好期待一陣間的美食!師父為日籍,其中一位偶然會說一兩句廣東話,很可愛!另外有助手從旁協助,但係睇住佢哋幾位一直忙碌至晚餐完成,真係好不容易。侍應們各有精通的語言,在場的我聽到有英文、普通話、廣東話、日文等等,會按照返客人喜好嘅語言去同佢哋溝通。我另外要了和歌山産的蜜柑汁。雪得好冰涼, 好refreshing, 就像食緊一個凍蜜柑一樣。整個晚餐包含很多道菜,由先付、座付、向付、溫物、箸休、握壽司、強肴、煮物、燒物、食事、水菓子,就好似經歷咗一個美食旅程。每一道菜都會有人講解佢嘅食材和食用方法等等,好細心另外一讚嘅係全程晚飯所有員工的態度都非常專業而且友善一直係食客斟茶和替換餐具檯面上若有污漬亦都會細心地為食客除去,講真的,服務真係一流。🔹先付第一道菜是帆立貝和牛配蓮藕片,湯汁由蘿蔔蓉高魚湯、烏魚子等淆製。和牛肉質柔嫩,口感嫩,散發淡淡嘅牛肉味。帶子燒過的,有點香口。第
所有員工的態度都非常專業而且友善
一直係食客斟茶和替換餐具
檯面上若有污漬亦都會細心地為食客除去,
講真的,服務真係一流。
第一道菜已經好出色,我連下面的湯汁都一滴不漏咁品嚐過。
牛舌湯
除咗湯底好清甜,湯內有雪蟹、芋頭、考刀功的薄切羅白片和食用菊花。
當然,牛舌亦是一絕,差唔多係入口即溶嘅感覺。
和牛他他
北海道海膽和魚子醬做裝飾,侍應教我哋先食一口原味,然後混和醬汁一起食,會有唔同嘅享受。
旁邊的紫菜天婦羅所用嘅紫菜是限量生產的,十分矜貴。
器皿內有櫻花木嘅煙燻,增添香氣層次。
無論用來觀賞定係品嚐,都係上等嘅享受。
和牛壽喜煮
壽喜燒都叫做食過,壽喜煮就第一次。
。嘩真係好靚嘅油花
見到都好興奮。
壽喜煮碗內有兩種醬汁
分別係皇帝菜汁 和黑松露汁
仲有溫泉蛋,我個人就喜好攪勻後,加入旁邊的白飯
,一起食用。簡直係幸福滿滿。
畫龍點睛嘅係,。加入咗少許紫蘇花。紫蘇花能夠增添清爽,酸中帶甜。
沙冰
食完溫木之後,侍應遞上一個小小的器皿,好可愛。原來係用來間隔的箸休,給人refresh一下。
今日的冰沙係由紫薯整成的,賣相一流,
好養眼,味道也是冇得彈。
好清爽的感覺,輕甜,
食到淡淡嘅紫薯味,絕對係純天然,非坊間人工合成味道可以比較。
伴碟的有炸茨菇,配沙冰食幾得意。
牛肉壽司
用上西冷炮製的牛肉壽司,師傅上菜之前會用備長炭輕燙牛肉表面。
師傅仲畀我哋打卡影相,好貼心🤣。
可惜,味道黎講,呢一嚿我哋覺得相對地平淡。可能其他菜餚實在太出色。
和牛三文治
超矜貴嘅三文治,除了有和牛仲有海膽魚子醬,同埋自家製松露醬。第一塊牛是煎過的和牛,有強烈嘅肉香;第二塊係吉列牛,外皮脆脆的另一番韻味。
旁邊紅色像蟲蟲樣子的一條東西是甘露子。它是用紅酒醃過,食落去酸酸辣辣的,幾過癮。
溫煮和牛
這一道菜我反而覺得白子是主角呢。
白子沒有腥味,入口慢慢化開,同牛肉一起咬又是另一種風味。鋪上面的海膽在熱鍋裡輕輕浸過,微微熟的感覺。
西冷扒和吉列鵝肝,配搭時令蔬菜,砌到一幅畫咁,營造秋冬嘅氣息
師傅控制火候嘅技巧高超,所以煎出來的西冷扒都係一流的。
炸鵝肝配上special sauce,好食。
配菜中仲有稻米popcorn, 炸蕎麥麵, 燈籠內藏有栗子。全部都係心思之作,
侍應唔講我都未必知道係食得,
以為係伴碟裝飾而已🤣。
和牛壽司
和牛用低溫處理過,旁邊係山藥醃製物
稻庭烏冬
牛肉部分可以自己調控生熟嘅程度。個人認為全餐最好味嘅牛肉就是這塊,近乎入口即溶個種程度,但有滲出好好味嘅和牛脂味。夠膽講句,真係令人欲罷不能。
不得了仲要有多一份手捲,好足料,唯一美中不足嘅係,佢嘅漬物味道比較強烈,會蓋過牛肉本身的味道,好像有點浪費了。
換上綠茶,就是甜品環節。
最中餅
夾著海鹽雪糕和栗子蓉,甜度適中,好味道。旁邊一塊是天婦羅炸番薯,這個沒什麼特別。
另外的是抹茶布甸,很濃的抹茶香味,就像飲緊一杯濃濃嘅抹茶一樣。
考慮到佢運用嘅食材、擺盤、接待人數、無微不至的服務態度等等,今餐的cp值相當高。
絕對值得一試再試, 去善待自己的一個非常好嘅享受。