2015-04-07
我同爸都好鐘意食麵麵麵麵麵麵,可能因為佢細個個陣有擺攤賣麵,佢對麵既要求都幾高.今次就係因為出左少少糧,就做孝順女請下爸食麵啦.其實呢間友記車仔麵,我自己就成日食架啦,慣曬門口會有條短短地既人龍,一開始就同近門口個阿姐講要咩麵,要咩菜而家都要講埋架啦,跟住就睇下個日有咩餸就指住佢叫就得,最後講埋野飲就比錢,自己再落辣個d啦.成個過程都唔洗五分鐘(選擇困難症另計啦).叫完就搵個靚位啦,我就叫左牛肚、生菜、柚皮同豬耳米線,爸就要鳳爪、雞翼、生菜 油麵,通常佢都會問你要唔要腩汁,我就次次都要既。其實我覺得最正係柚皮,以前嫲嫲在生會不時整,而家就要係呢度先食到,d柚皮好冧好吸汁,次次食都好有回憶,豬耳細細條幾易入口,生菜同牛肚就無咩特別啦。爸就最欣賞鳳爪,d皮唔會痴住骨,同埋好入味,岩晒佢吮骨。其實街坊老店就唔會話好乾淨,最鐘意都係個份人情味,而家仲有幾多車仔麵會咁花心機整柚皮?仲要咁多餸樣樣都咁新鮮咁好食,keep住好既水準咁多年真係好難得,有時小店真係好難生存,街坊價27文三餸送野飲,每碗可以賺到幾多?平時行多步支持有心既小店其實唔難,真係唔好到小店頂唔順要執個陣先蜂擁去影相懷念啊。