2020-05-26
天氣炎熱又焗、戴住口罩最近都冇乜胃口。🥺比較想酸辣的東西,泰菜也是好的選擇👍🏻👍🏻👍🏻今日來到大埔超級城食船皇,店主要食船麵,而其實香港近年都興起吃船麵。都開左好多不同的麵店。原來船麵在泰國是廉價味美的平民食物,起源自當地水上市場工作的潮州人,由船上賣到上岸,家家都有獨門秘配方,但基本必以滷水料加入豬血做湯底,色澤深褐帶濃烈香料味,而且份量都是細細碗。見到這個嘟嘟車造型好特別❤️我好想去旅行🧳炒金邊粉,有驚喜❤雖然看似平凡但是這個炒金邊粉真的好香,酸酸甜甜好好味。好開胃真係忍唔住係吃不停🤤🤤🤤炸豬皮好特別啊一圈圈咁好得意食落比魚皮硬少少都係好香脆的好似食緊硬薯片😍我朋友就會鍾意加湯,泡下豬皮等佢軟身少少食👌🏻,我就覺得就咁食都可以。㸃了不同沙嗲串燒有豬、牛舌、雞肉、魷魚鬚沙嗲汁味道濃郁夠味,如果可以少少汁味道更佳。燒物,火候適中,有肉汁唔會好乾身,而燒魷魚鬚我覺得燒得最好味👍🏻值得再一戰
天氣炎熱又焗、戴住口罩最近都冇乜胃口。
🥺比較想酸辣的東西,泰菜也是好的選擇👍🏻👍🏻👍🏻
見到這個嘟嘟車造型
好特別❤️
我好想去旅行🧳 炒金邊粉,有驚喜❤雖然看似平凡
但是這個炒金邊粉真的好香,酸酸甜甜好好味。
好開胃真係忍唔住係吃不停🤤🤤🤤
炸豬皮好特別啊
一圈圈咁好得意
食落比魚皮硬少少
都係好香脆的
好似食緊硬薯片😍
㸃了不同沙嗲串燒
有豬、牛舌、雞肉、魷魚鬚
沙嗲汁味道濃郁夠味,如果可以少少汁味道更佳。