2019-08-26
週日, 朋友約了我到這間餐廳聚下傾下計,我早到了, 問了職員,餐廳進食是不計時的, 十分好的安排, 很合適假日朋友聚會。今次是朋友根據她以往光顧經驗去點菜1.Kikusan卷_HKD82 壽司材料有 海膽,三文魚子,免治拖羅,蔥, 青瓜卷,當日點菜時, 職員說沒有海膽,由於我朋友說這是它家的招牌, 所以照點左. 果然味道不錯的. 免治拖羅和三文魚子很新鮮, 三文魚子一粒粒光澤很好, 一咬就爆開, 完全都吾覺得腥. 伴碟係一些蔥絲, 來來配搭三文魚子, 可能目的是減少腥味, 哈哈. Washabi 好似係由真材料磨出來, 突顯對食材的要求。2. 千層豬排擔擔麵_HKD78湯底好香濃野味, 千層豬排用吉列做法炸過的, 食到有幾層豬排組成, 由於千層豬排的做法令豬排切得較薄, 所以食不到Juicy的感覺, 但十分香口, 配上香濃擔擔麵湯, 一絕! 擔擔麵口感都適中, 不太硬, 不太淋.3. 煎九菜豚肉餃_HKD42/4隻九菜豚肉餃好大隻, 煎得好脆口, 內面九菜豚肉好juicy. 配合餃子汁和醋食用, 很好食4煙肉露筍串_HKD30/一串露筍的清新爽嫩, 煙肉的香薰味, 配合一起好好食5
今次是朋友根據她以往光顧經驗去點菜
1.Kikusan卷_HKD82
2. 千層豬排擔擔麵_HKD78
3. 煎九菜豚肉餃_HKD42/4隻
4煙肉露筍串_HKD30/一串
露筍的清新爽嫩, 煙肉的香薰味, 配合一起好好食
5.雞肉串_HKD30/一串
雞肉應該是採用雞脾肉,雞肉都切得大件, 外皮烤得香脆, 內面仍保留肉汁, 係我食過最好食的烤雞肉, 還有京蔥一起烤.
可惜, HKD30蚊串, 要不是食多幾串
整體而言, 十分推薦這間餐廳, 食物質素很好, 做得很到位, 每一樣都恰到好處, 會再來食。