2009-07-23
其實好早之前已經睇雜誌介紹過SAIZERIYA呢間野係香港開左, 好想試下..不過第一間開係荃灣既工業區..感覺不太方便..所以無去過..到之後見到將軍澳開左. 又見到咁多好評好...就黎會一會呢間餐廳先..同阿妹係閒日黎食LUNCH..都等左十張台左右..幸好只係等左15-20分鐘左右, 再睇埋個價錢, 條氣順哂, 咁平..都無得點嫌棄D咩..入到去打開MENU睇..好開心..好多野食咁..而且D圖都影得好精美..好..回顧番我地點既菜..1) 蒜蓉焗田螺 ($25定唔知$23, sorry忘記左)半打田螺, 感覺都幾好..一上台果時仲係見到d牛油汁滾到好似打緊邊爐咁..勁..d肉就細粒左d..但整體上係香口同埋d蒜茸真係好多..2) carbonara ($25)平時係其他意大利餐廳食碟carbonnara, 動不動都六,七十蚊得果半碟仔..但係呢度都唔錯, 雖然唔係大碟. 但個汁同個硬度都幾好..d人成日好中意講al dente..我都覺得呢間野做到呢個效果..不過d煙肉就少左d..但只係廿幾蚊..抵啦..3) seafood risotto ($22)呢碟野真係好鬼抵, 雖然D
好..回顧番我地點既菜..
d肉就細粒左d..但整體上係香口同埋d蒜茸真係好多..
2) carbonara ($25)
3) seafood risotto ($22)
呢碟野真係好鬼抵, 雖然D海鮮係Frozen野, 但都叫做有魷魚有蝦有青口, 同埋只係廿十幾蚊
仲想點? 我同我阿妹都覺得幾好食, 但我地仔細研究左碟飯一陣. 大家都俾入面既"蝦米仔"
笑爆咀, 我地都好唔明點解成碟飯入面會有好多蝦米仔..可能係CROSS-OVER..
將中式既蝦米仔MIXED左意大利既煮法..咁就成為一碟RISOTTO了..勁...
4) Beed Pizza ($30)
牛肉漢堡pizza, 佢地既牛肉的確係特別d, 感覺上好似手剁既碎牛肉, 而且個PIZZA芝士味好香
咬勁都不錯, 平時PIZZA HUT果D 都無咁好食, 而且個PIZZA既SIZE都幾大...
我地兩個人再加左$13 per head既任飲drink bar, 食左咁多野, 又唔駛加一,
total只係$123蚊..真係好抵食...而且食物既質素都好不錯, 下次再黎食其他野先得...