2019-03-04
係1月18日原本去觀塘想食海南雞飯,可惜只做午市,但又好想食雞,所以最後就揀咗嚟食太爺雞。今次點咗3樣野食:太爺豬手、太爺雞(半隻)、籠仔蒸蝦飯太爺豬手($45)太爺豬手係凍食嚟,所以諗住叫一碟嚟食,當開胃菜。豬手嘅大細切得好適中,可以一口一粒,方便食同啜骨。個汁方面個人覺得比較辣,如果平時食開微辣嘅fd可能會覺得嗆喉。太爺雞(半隻$85)呢養飯嘅主角係太爺雞,由於只係自己食所以叫半隻雞就夠了。雞肉好嫩口,雞皮好香醬油味,唔會太咸,味道適中。個汁頭好好味,食得出係有自己調較過嘅。籠仔蒸蝦飯($78)呢籠飯當時俾到我嘅感覺係「嘩!正wo」。上枱果陣已經好香蝦油味,食落口又係勁香蝦油味,可能天氣凍嘅關係,覺得愈食愈好食。d蝦無咩特別,因為重點係d飯道。但最後食多2碗後發現其實個飯都好油膩下,因為好快覺得滯,呢一籠應該夠2-3個人食。最重要係,呢道無收加一服務費!所以食得開心。
今次點咗3樣野食:太爺豬手、太爺雞(半隻)、籠仔蒸蝦飯
太爺豬手($45)
太爺雞(半隻$85)
籠仔蒸蝦飯($78)
最重要係,呢道無收加一服務費!所以食得開心。