2019-06-07
去完附近新都城買完嘢,見到有泰國嘢食,諗起好耐都無食就去試下。當然要先叫翻杯飲品,平時飲親椰汁都會肚痛,所以盡量都唔會點叫。但好耐無飲,加上嚟到食泰國嘢餐廳唔飲又好似差咁d嘢,所以都叫嚟試下。椰汁飲落去都清涼,當然無平時20幾蚊杯椰汁咁有椰子味,但用嚟解下渴,食下啫喱都ok。跟住呢樣係基本食泰國菜必叫。d生菜食落去幾新鮮,唔會好似有d鋪頭俾爛嘅生菜人地,整體上幾好,但略嫌個汁有d酸,就算夾住生菜嚟食。所以最好都係唔好加太多汁去食。跟住就嚟到呢個鴨。個汁一流,痴住d鴨肉嚟食,尤其連食胸都覺得好好食。個汁甜甜地好開胃,又唔會太重口味,唔洗撈飯都覺得好掂。叫呢個係因為想食多d菜。好多茶餐廳都會有通菜牛肉,而呢度d牛肉就比出面茶餐廳食厚大概兩倍左右,食落去都好軟,唔會話咬開,通菜亦煮得適中,食落好爽口,但肉就比較少,呢樣就扣分。當然要食翻個飯,叫左個芋頭飯食。d芋頭大概同手指公指頭一樣咁大,唔會太大或太細,加上煮到好軟,所以幾容易入口。而且d飯可能本身有撈芋頭汁,所以粒粒飯食落去好有芋頭味,加上份量都幾大,夠三個人分。最後就叫左個冬陰公湯飲下,本身同屋企人都唔食得辣,所以叫左個小辣試下。個辣度
最後就叫左個冬陰公湯飲下,本身同屋企人都唔食得辣,所以叫左個小辣試下。個辣度完全可以接受。湯味係ok,但蝦好似先得兩隻。
見其他留這言服務態度差,又唔係好見,隔嚟枱食薰魚太大煙想調位都即刻幫我地安排,亦都好主動幫我地加水,係埋單嘅速度慢左d。
上面嘅份量係三個人食,食到好飽,亦有少少食唔唒,497蚊埋單。