Restaurant: Das Bier (Mikiki)
Terms & Details:
2019-01-18 196 views
新蒲崗一向都係我中意搵食既地方,今日同朋有黎左Das Bier 食德國菜。先講下餐廳既環境,佢分左室內同露天既地方,本來好想坐露天,吹下風、望下街景食,不過我地去既時候露天已經full 哂,所以只好坐室內。而室內既設計以Vintage復古風為主,牆身痴左紅磚牆牆紙同復古嘅裝飾,甚有特色。而且啲太大大張,就係一班入嚟食。Menu大大本,可以清晰見到食物嘅照片,包保一定唔會叫錯。先叫咗個香蔥芝士焗薯條 $88,可以加$25配巴馬火腿或三文魚,不過因為驚食唔晒,所以我哋冇加黎食。薯條熱辣辣新鮮焗起,而且非常非常大盤,我諗呢一盤薯條起碼有四、五個人份量,3個人食都覺我好full,岩哂一大班人叫,真心抵食。薯條加左黑椒,食既時候有小小微辣既感覺,並帶有香蔥味,而且面頭既芝士做到好長拉絲既感覺,食落十分惹味。只係略厭蔥唔夠多。另外叫左個德國超級香腸拼盤$188,香腸拼盤都非常豐富,腸仔種類非常多,有長腸、 有短腸,有辣嘅香腸、有香草嘅香腸等等,而且款款質感同味道都唔同,而我最鍾意嘅係辣肉腸,細細條,但識落辣辣地,非常過癮。另外佢配上茄汁同蜜糖芥末漿,也相對地我較鍾意點蜜糖芥末漿。另外有啲酸蘿蔔,食

Menu大大本,可以清晰見到食物嘅照片,包保一定唔會叫錯。

另外叫左個德國超級香腸拼盤$188,香腸拼盤都非常豐富,腸仔種類非常多,有長腸、 有短腸,有辣嘅香腸、有香草嘅香腸等等,而且款款質感同味道都唔同,而我最鍾意嘅係辣肉腸,細細條,但識落辣辣地,非常過癮。另外佢配上茄汁同蜜糖芥末漿,也相對地我較鍾意點蜜糖芥末漿。另外有啲酸蘿蔔,食落有非常開胃。

因為酸蘿蔔,我哋先食得落頂級黑安格斯肉眼扒。塊扒仲要有10oz,十分足料。牛扒有牛味,肉味香濃,而且肉質腍嫰,雖然唔算好厚,但食落都好有口感。配菜有薯角、翠肉瓜同茄子,薯角夠粉同香脆。食完呢一餐真係好飽,下次會再同朋友飲住啤酒食豬手 u