2020-09-21
春嬌,一聽到呢個名即刻諗起電影。不過今日講嘅唔係電影,而係銅鑼灣一間越南餐廳。入面佈置充滿異國風情,牆身掛上顏色繽紛嘅草帽,仲有竹藤燈飾,令人恍如置身越南!不過下單服務就非常先進,用手機自助下單,既環保又衛生。我點咗香茅豬扒撈檬($55),午市送熱茉莉綠茶或龍眼水。撈檬份量十足,香茅豬扒足足有兩大塊,完全蓋滿成個碗!豬扒肉質軟腍鬆化,食落保留肉汁,底下嘅撈檬一樣好多,除咗有常見嘅花生碎,仲有青瓜絲及甜甜嘅紫薯,加上越式酸辣汁,酸酸甜甜,非常開胃!$55真係好抵食!開頭冇諗過香茅豬扒撈檬會咁大碗,仲好貪心咁點咗春嬌豬肉粉包!我一向鍾意食越南粉包,呢度嘅成品不錯,粉包好薄,包住豐富嘅餡料,啖啖肉,好滿足!龍眼水可以選擇甜度,我揀咗少甜,值得一讚嘅係甜度真係有大大降低,適合追求少糖嘅健康人士。整體食物水準唔錯,性價比高,下次嚟銅鑼灣都可以再試下其他菜式!
不過下單服務就非常先進,用手機自助下單,既環保又衛生。
我點咗香茅豬扒撈檬($55),午市送熱茉莉綠茶或龍眼水。