2022-07-13
✨值得回訪 元朗元祖級Omakase ✨.要講到元朗開得最耐嘅Omakase, 應該就非壽司之神莫屬,開業以黎一直極具人氣❤️🔥佢分咗2段入座時段,分別係12:00 及 13:30,而且店內只容納到約10位客人,所以大家最好提早book位以免摸門釘🫶🏻.當日我食lunch,可選擇嘅lunch set共有三款,分別係$550、$780及$1180;我就揀咗$780特上,除咗包括刺身4品、料理1品、寿司 8貫及SeaUrchin外,仲有湯,漬物,及甜品,整體高質,仲食得好滿足٩(ˊωˋ*)و.✧依上菜嘅次序介紹✧.◼️漬物:木耳麵豉蒜頭、牛蒡、薑,全部都係隨時可食.◼️前菜:沙律、海澡,黑松露蒸蛋,特別想提及個蒸蛋,除咗黑松露,仲有啲元貝粒同冬菇,而且啱啱蒸熟滑不溜口好好食🫶🏻.◼️刺身4品:師傅建議順次序食,先食 #赤貝 ,經師傅拍下過更為較爽口有嚼勁❤️;接住係 #北海道真蠔 ,蠔味較重,有蔥係面作點綴,睇圖都見到作脹卜卜,食落仲好鮮甜🦪 ;然後到 #龜之手,其實就係類似鬼抓螺嘅刺物,屬於日本海邊常見小菜,食落相對比淡味且解甜😋;最後係 #深海池魚 ,師傅仲用火槍燒池魚表皮,令皮下脂肪逼晒出黎
✧依上菜嘅次序介紹✧
◼️漬物:木耳麵豉蒜頭、牛蒡、薑,全部都係隨時可食
◼️前菜:
◼️刺身4品:
師傅建議順次序食,先食 #赤貝 ,經師傅拍下過更為較爽口有嚼勁❤️;接住係 #北海道真蠔 ,蠔味較重,有蔥係面作點綴,睇圖都見到作脹卜卜,食落仲好鮮甜🦪 ;然後到 #龜之手,其實就係類似鬼抓螺嘅刺物,屬於日本海邊常見小菜,食落相對比淡味且解甜😋;最後係 #深海池魚 ,師傅仲用火槍燒池魚表皮,令皮下脂肪逼晒出黎,令食落個陣更有油脂味好正😻
◼️料理一品:
◼️寿司 8貫
*所有都不用再沾豉油及wasabi
▫️帶子:
▫️真鯛:肉質細緻柔軟得黎少少黏,入邊仲有日本嘅萬蘭蔥,食落冇咁青同比較甜💕
▫️白蝦:呢到已經有十幾隻富山灣蝦,再以竹炭鹽帶出蝦鮮味出,好creamy以及有一點點嘅甘澀
▫️鰤魚:魚味更濃,油脂味亦幾重,有啲芝麻係面頭令食落更香
▫️甜蝦:
▫️大拖羅:
▫️腦天:吞拿魚魚頭肉,屬稀有部位,油份重及好鬆軟,加上火炙過好香,食完真係齒口留香,令人回味無窮💓呢件係我最愛嘅一件
▫️左口魚:
◼️SeaUrchin:
◼️味增湯:好多海澡同蔥
◼️甜品:
❥…成餐都好高質,份量不多不少食得好滿足❤️而且師傅同所有職員都態度有禮,師傅更親切地不厭其煩向我詳細講解食材,以呢個價格食到呢餐,絕對係物有所值!
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我 @fibee3b