2018-02-14 1603 views
從來對拉麵都有一種的執著,要滿足到我一定不容易。但有一間好好食嘅拉麵館地點雖然比較唔方便,但我覺得絕對值得我又特登入去食。<武士拉麵>分店位於九龍灣國際展貿中心。其實展貿中心真係冇乜特別嘢可以行,但因為之前行開倉展時食過覺得好好食所以再特登入來幫襯。餐排冇乜特別大嘅變動,依然係十款唔同湯底嘅拉麵,依然用不同日本戰國武將名稱命名,特色不變。老公選了四國香蔥油湯底的拉麵,真係超級多香蔥在面喔!!香濃的湯底每一口都伴著濃郁的香蔥,沒有草青味卻很清新拉麵內的日式叉燒香軟柔滑,肥瘦比例適合所以不失口感,還輕輕的用火槍烤過所以會帶一點碳烤味,味道更富層次呢!流心蛋個蛋白<滑嘟嘟>,蛋黃又嚴重流心!!得半隻真係唔係好夠喉話明係拉麵個麵質當然好重要!!爽滑彈牙,個芯好有咬口,軟硬度適中,絕對係我食過最好食嘅其中一間!!而我則選了醬油魚介豬骨湯底的拉麵,其實醬油魚介就是用鰹魚加上豬骨熬成的湯底。同樣有日式叉燒和流心蛋,不同的是沒有香蔥但多了木耳絲。啱曬我!!最鍾意食爽爽脆脆嘅木耳絲!!淡麻黃色嘅湯底唔算油,一口喝下去先是濃濃的鰹魚味,接著有淡淡的豬骨香味滲出,整個湯底非
從來對拉麵都有一種的執著,要滿足到我一定不容易。

豐臣將軍拉麵

老公選了四國香蔥油湯底的拉麵,真係超級多香蔥在面喔!!

香濃的湯底每一口都伴著濃郁的香蔥,沒有草青味卻很清新

話明係拉麵個麵質當然好重要!!

德川將軍拉麵

淡麻黃色嘅湯底唔算油,一口喝下去先是濃濃的鰹魚味,接著有淡淡的豬骨香味滲出,整個湯底非常濃厚,連一向對鰹魚味道沒什麼大興趣的我也覺得很好喝!!

值得一提是檯面上四款特色醬料,左起:胡椒,魚油,紅椒油和黑椒油。
為什麼會特別提介紹呢,其實是因為侍應先生放下我碗魚介湯拉麵時特別跟我提議可以試下加魚油會很夾,想不到這款魚油調味料是很香醇,加少許到麵中簡直就是畫龍點睛的效果

而黑椒油亦是老公的推介,黑椒味不霸道但有少少提辣提香的效果,應該和各款拉麵也會很夾,絕對可以照顧到喜歡嚐辣的朋友哦

芝士炸蝦丸

小食方面我們另外也點了炸蝦丸,外層炸得酥酥脆脆的彈牙蝦丸內竟然有濃濃的芝心!!

日式煎餃子

日式煎餃子的外皮煎得夠香脆,內裡的餃子餡菜肉比例均勻口感極佳,再點一點配上的燒汁後味道更出色。

雖然不收加一服務費但是服務絕對是加零一,兩款拉麵加兩款小食共$249結賬,絕對好食又抵食。
2018-02-11
$125 (Dinner)
豐臣將軍拉麵
德川將軍拉麵