2022-12-27
依間bookmark左好耐,經常性都full booking,今次提早成個月終於book到。冇錯,佢就係位於元朗嘅元祖級omakase《壽司之神》,我地係一個平日既中午去食,無諗過都係滿座,可見佢受歡迎嘅程度有幾高,位置唔多,但當日都有三個師傅,各自負責自己嘅客人,見我哋食完一道就馬上安排另一道菜,整體來講都是omakase 的不錯選擇,位置雖然位於元朗,但絕對值得去一試!好多菜式都火炙,亦都有特別部位,較為出色或者我自己比較鍾意既有吞拿魚手卷,吞拿魚鮫,右口魚邊 ,吞手魚腦天等!Lunch set總共有3個級數,我就揀左特上お任せ膳 $780前菜首先前菜有和風沙律、水雲醋物同埋松露蒸蛋。最特別一定係水雲醋物,口感有啲似昆布,酸度剛剛好。刺身4品兵庫縣真蠔兵庫縣出產蠔味較濃,蠔身飽滿又鮮甜。加入金箔同埋酸汁啫喱,矜貴又帶鮮味。赤貝赤貝色澤紅潤亮麗好鮮甜,有爽滑彈牙口感中間較軟滑火炙鱈魚白子平時食開都係生食,佢地就加左日式醬汁再火炙,外層會有焦香味,內層又有忌廉奶油口感。鰤魚魚味同埋油份比較重嘅魚類,微微火炙一下,魚皮下面嘅魚脂會散發出嚟,,另外再放上柚子胡椒,帶少少辛辣嘅感覺。料理1品
前菜
刺身4品
兵庫縣真蠔
赤貝
赤貝色澤紅潤亮麗好鮮甜,有爽滑彈牙口感中間較軟滑
火炙鱈魚白子
鰤魚
料理1品
汁煮吞拿魚鮫
用左日式豉油、味醂、糖連埋魚鱗同埋魚骨一齊煮。食戈時好輕易就可以分開魚肉,食落甜甜地。因為魚脂多,入口軟腍。
寿司8貫
北海道帆立貝
顏色雪白,上面加入岩鹽同埋柚子皮,食落非常鮮甜。
深海池魚
輕輕火炙,魚脂同埋魚肉味都比較濃。
鮫鰈魚
師傳特別切開魚邊火炙再加埋之前嘅鮫鰈魚一齊食,兩種味道好豐富。
甜蝦
甜蝦上面塗上蝦醬,蝦醬用左蝦頭蝦殼煮成,鮮味瞬間提升。
吞拿魚手卷
同時間用左中拖羅同埋醬油漬赤身,兩者有互補嘅作用。因為赤身油份唔多,但中拖羅就油脂豐富,真係一個好巧妙嘅設計。
大拖羅
用左產量稀少嘅蛇腹,加入岩鹽同埋檸檬汁 ,入口即溶,同時檸檬汁可以減低油膩感,食落好清爽。
吞手魚腦天
又係另一個稀少嘅部位,一條吞拿魚得一小塊係個頭上面。用左火炙嘅方式,油脂味極濃又入口即溶。
右口魚邊
先用醬油輕微醃製,再用火槍長時間炙燒,期間釋出大量嘅魚鮨,係味道相對較濃嘅壽司。相對來講比左口魚更加多油脂!滴晒油咁勁香!
海膽三文魚籽丼
海膽非常鮮甜份量亦都很多,三文魚籽經過醃漬,海水嘅咸香味會升級,整體鮮甜。
麵豉湯
甜品
是日甜品係柚子啫喱,食落清新又解膩,好滿足嘅一餐。
✨人均780午市
如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝