2021-05-22
幫襯過呢間西班牙菜小店幾次,每次嚟都好滿意。食物高質,服務好,而且價錢合理主菜差不多每次都係點西班牙海鮮飯 Seafood Paella 同埋烤乳豬 Cochinillo。西班牙海鮮飯 Paella係用龍蝦湯煮成,粒粒米飯都吸收晒海鮮精華同埋龍蝦湯嘅鮮味。米飯嘅生熟程度煮得剛剛好,有少少咬口得嚟唔會覺得生米。 海鮮份量又多又新鮮,有魷魚,扇貝,蝦,蜆。第一次嚟食烤乳豬 Cochinillo 真係覺得驚為天人咁好味!乳豬烤色均勻,豬皮脹卜卜,伴碟嘅菠蘿表面有一層焦糖,淨係賣相已經好吸引。食落豬皮薄而脆,肉質非常嫩滑,因為係用12小時先慢煮再入焗爐焗。伴碟嘅焦糖菠蘿,表面脆卜卜,有食creme burlee面頭層脆焦糖嘅口感,菠蘿配乳豬食有解膩嘅感覺。除咗主菜,仲有好多Tapas選擇。金黃色嘅香炸蟹波 Crab popper 新鮮炸起表面酥脆,食落唔覺油膩,入面充滿蟹肉,跟碟上嘅紅椒蛋黃醬配搭適宜。上面有炸過嘅羽衣甘藍脆片,賣相好好蒜片蝦 Garlic prawn 係最常見嘅Tapas,去殼鳳尾蝦浸喺有蒜味嘅橄欖油之中,用意大利香草麵包蘸點橄欖油,食得出蝦、蒜頭同橄欖油嘅味道。西班牙多士
西班牙海鮮飯 Seafood Paella
烤乳豬 Cochinillo
除咗主菜,仲有好多Tapas選擇。
香炸蟹波 Crab popper
蒜片蝦 Garlic Prawn
西班牙多士 Bikini toast
西班牙多士 Bikini toast 係薄片麵包中間夾住黑毛豬火腿、松露醬、芝士同火箭菜。火腿味道濃郁,麵包酥脆,好味到想再點多一份
西班牙辣椒 Padron Peppers
簡單地用鹽調味嘅西班牙辣椒 Padron peppers,燒過嘅椒更顯甜味,估唔到咁好味。
帶子他他 Scallop Tartare
帶子他他 Scallop tartare 用咗柚子汁撈,口味清新,帶子鮮甜無腥味。紫菜脆片上面有芝麻好精緻,而且同帶子他他好夾。
溫泉蛋薯絲 63 °C Chorizo Shoestring Potatoes
溫泉蛋薯絲 63°C Egg chorizo shoestring potato 炸到金黃色嘅薯絲非常脆,撈埋溫泉蛋同重口味嘅辣肉腸粒,送酒一流。
餐廳無免費tap water供應,但飲品有好多選擇,唔飲酒的話可以試下Sueno homemade lemonade
Sueno homemade lemonade
咁足料嘅lemonade都係第一次見
半杯都係新鮮士多啤梨蓉🍓
幫襯過幾次,食物水準穩定,不論主菜同Tapas都令我留下極佳印象。每逢諗起烤乳豬或者Paella就想再嚟食。期待下次再嚟時試下其他菜色。