2021-03-08 142 views
慶祝週年紀念,來一點特別的晚餐。從黃埔地鐵站A出口,只係一條馬路之隔。我們從行人天橋過對面,就見到大招牌(九重鮮),位置就在馬路邊,都easy搵到。我地第一次去新餐廳,所以點了B餐(中價位)試吓,120分鐘任點任食。第一輪會有龍蝦🦞、鮑魚、帶子。蒸氣鍋部份-可以任點(蠔🦪、海蜆、海蝦)。我地最喜歡蠔🦪、蜆,非常新鮮。蝦🦐都好新鮮,就點了6隻,因為太容易飽肚。留返肚食多D蠔及其他串燒、小食。其中,蒸海鮮部份,會有溫馨提示要蒸多少分鐘,每枱有一個小沙漏,每一轉是5分鐘,自己去控制計時⌛️。另外推介高性價比,係+$38酒精飲品。我地試咗韓式人參酒、日本冰凍清酒🍶、白酒、raspberry beer,都值得一試。值得欣賞之處還有環境舒適、整潔、員工會不停收走用完的碗碟,令枱面可以保持整潔。枱與枱之間都保持一定距離,坐椅也算闊落、舒適。剛到步,見到鍋具、餐具及枱面都整潔。始終食物透過蒸氣蒸熟,鍋具潔淨都好重要。不過如果餐具有蓋著會好一點,當然我地作為食客自己逐一清潔會最好。最後是令我地好滿意是每人一個的甜品,椰子三重奏,味道清新,口感有層次,由面層啡色的椰子碎、中層creamy的椰汁布甸、底層的椰
慶祝週年紀念,來一點特別的晚餐。

最後是令我地好滿意是每人一個的甜品,椰子三重奏,味道清新,口感有層次,由面層啡色的椰子碎、中層creamy的椰汁布甸、底層的椰水大菜糕,配合得好好。而且唔太甜、比較清香的一餐作結束,的確值得一讚去食這個食評。可惜唔可以任點。

但最後我地都問經理可否外賣一份回家比屋企人,單點是$28。

經理Karen都好nice問我地對食物滿唔滿意,仲介紹一下蒸氣鍋的蒸氣來源及疫情下餐廳的應變方法,各員工都幾nice,也是加分部份。

值得試試呀!

2021-03-02
$350 (Dinner)
Celebration
Anniversary