2021-06-09 773 views
好耐冇食泰國菜,去開荃灣西站附近,發現有間門面好光猛嘅泰國菜餐廳<金屋泰國菜館>,見價格不貴,又keep住有客人入,吸引左我哋入去。餐牌都有好多選擇,豬、牛、雞、蝦、蟹、魚類嘅泰式小菜,炒飯炒粉都有,有辣有吾辣,仲有好多特色飲品同泰式甜品嘅選擇,感覺都幾正中,而且仲有泰國人嘅服務員同泰國人廚師主理,感覺真係好似去左泰國甘!~<泰式滷水豬手 $98>泰式滷水豬手做得出奇地驚喜!豬手肉完全去骨,豬肉炆得非常之腍,肉質又滑又嫩,滷水蛋又夠入味。滷水汁嘅味道非常出眾,味道調教得相當之好,沒有過鹹或過甜,而且極為入味,就連豬手肉下面嘅菜芯都吸收曬滷水汁嘅精華,相當好食,我非常滿意!~仲伴有蝦片小食,香脆微辣,非常惹味。<泰式香茅燒雞 $98>泰式香茅燒雞個雞皮烤得微脆,雞肉份量都幾多,整體嚟講我覺得半隻烤雞嘅份量都算好多,雞肉亦都夠嫩滑,如果香茅味道再能夠再加強啲會更加完美,反而烤雞配上嘅自家製秘製醬汁,又出奇地好味!值得一試!<泰式蝦頭油鮮蝦炒飯 $88>呢個蝦頭油鮮蝦炒飯炒得非常之香口,炒飯炒得粒粒分明,而且用料好足,每一隻大蝦

<泰式滷水豬手 $98>

仲伴有蝦片小食,香脆微辣,非常惹味。

<泰式香茅燒雞 $98>

<泰式蝦頭油鮮蝦炒飯 $88>
呢個蝦頭油鮮蝦炒飯炒得非常之香口,炒飯炒得粒粒分明,而且用料好足,每一隻大蝦都又大又爽口,非常好食!!

<芒果沙冰>
淡淡鮮芒果味道,又冰涼又清甜。

泰式甜品做得好精緻,賣相好靚,千層椰汁糕同芋頭西米糕最好味!

又豐富又美味嘅泰國菜,真心抵食,值得推薦吖!!~

整體來講,餐廳嘅服務員親切有禮,下單同上菜都快,亦不會趕客,食物質素高,價錢平,而且餐廳地方寬敞又舒服,有大張圓枱,亦有卡位,絕對值得再來吖!!

Type of Meal
Dinner