2024-04-12 1294 views
荃灣泰國人主理正宗泰國菜🌸冬蔭功大蝦湯(細) $88🌟🌟🌟🌟🌟夠辣夠酸,椰味適中,配料甚多,味道濃郁,仲有隻半開邊大頭蝦,蝦肉索晒湯汁,勁開門胃。🌸沙嗲串燒豬肉 $88/6串🌟🌟🌟🌟🌟豬肉夠嫩滑,每串都大大串,燒得啱啱好,沾埋沙嗲醬一流呀!🌸泰式鹵水豬手 $98🌟🌟🌟🌟份量十足,豬手去骨,滿滿骨膠原,滑捋捋既豬皮,嫩滑既肉質,豬手下仲有椰菜同芥蘭可以配搭黎食,解解油膩咁!🌸椰青 $33🌟🌟🌟🌟🌟大大個椰青,椰青水超清甜呀!椰子肉爽脆🌸椰汁西米糕 $20/4件🌟🌟🌟🌟🌟濃郁椰汁,配搭芋頭碎西米糕,甜度剛好🌸芒果糯米飯 $50🌟🌟🌟🌟🌟芒果是用水仙芒,清甜口感,糯米飯是由紫米拼白糯米,白糯米比較軟糯而紫米口感豐富再撈埋濃郁椰漿,真係好好味!🌸泰國黃咖哩薯仔牛腩 $98🌟🌟🌟🌟🌟黃咖哩夠香夠濃郁,薯仔炆得夠淋身,有些都溶跟咖哩混合,牛腩份量甚多,但夠晒淋身入味。======詳情======金屋泰國菜館 (荃灣)荃灣楊屋道69-71號地舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #荃灣吃貨 #荃灣吃貨日常
荃灣泰國人主理正宗泰國菜

🌸冬蔭功大蝦湯(細) $88🌟🌟🌟🌟🌟

🌸沙嗲串燒豬肉 $88/6串🌟🌟🌟🌟🌟
豬肉夠嫩滑,每串都大大串,燒得啱啱好,沾埋沙嗲醬一流呀!

🌸泰式鹵水豬手 $98🌟🌟🌟🌟

🌸椰青 $33🌟🌟🌟🌟🌟
大大個椰青,椰青水超清甜呀!椰子肉爽脆

🌸椰汁西米糕 $20/4件🌟🌟🌟🌟🌟
濃郁椰汁,配搭芋頭碎西米糕,甜度剛好

🌸芒果糯米飯 $50🌟🌟🌟🌟🌟

🌸泰國黃咖哩薯仔牛腩 $98🌟🌟🌟🌟🌟

======詳情======
金屋泰國菜館 (荃灣)
荃灣楊屋道69-71號地舖

================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #荃灣吃貨 #荃灣吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #美食 #好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #正宗泰國菜 #金屋泰國菜館
2024-04-08
  • 芒果糯米飯
  • 泰式鹵水豬手
  • 椰青
2024-09-06 172 views
平日下晝4點幾入,好似得一枱員工食緊,店員好好咁俾咗卡位我坐。之後都係得三枱人入咗嚟。正常服務,有笑容,表情和善,用一般聲浪招呼人,not a發晦氣餐廳。😂佈局簡潔,有啲泰國裝飾,見到兩個店員唔似本地人,可能真係泰國人嚟。叫咗下午茶嘅冬蔭功湯粉,有飲品,加一後50蚊。聽到人哋嗌海南雞飯都幾快上,我個粉耐啲可能無乜人嗌係即叫即煮😂,有青口,魷魚×2,蝦,配菜有草菇,秀珍菇,車厘茄。海鮮淥得啱啱熟唔柴。湯夠味但唔重味精,只係我估未必完全自己煲嘅(直覺嚟啫)。幾舒適,可以試吓。
叫咗下午茶嘅冬蔭功湯粉,有飲品,加一後50蚊。
幾舒適,可以試吓。
冬蔭功海鮮湯粉
2024-09-03
$50 (Tea)
冬蔭功海鮮湯粉
2024-08-12 304 views
夜晚天氣仲係好熱,想搵啲泰國嘢食下,上openrice search到呢間好多好評,所以就去試吓!入到去啲待應大多數係泰國人,感覺良好。最想推介呢條香芒鱸魚沙律,平時係泰國餐廳食鱸魚通常都係鹽燒或者明爐,第一次見用來做沙律。佢所謂嘅沙律係將條鱸魚起骨,煎炸咗,再係上面加啲香芒沙律,沙律入面仲有木瓜、腰果等等,個醬汁酸酸地,都幾開胃。最鐘意佢起咗骨,食得夠方便。呢條魚好大條,都係$158。叫咗一個海鮮,就叫個肉,揀咗6串沙嗲串燒 ,$88,可以自己拼搭,我地要咗豬、牛、雞各2串,,幾有燒烤香味。最後叫咗個蝦頭油鮮蝦炒飯,$88,飯食落去無食到蝦嘅香味,有啲淡,另外比較多三色粒,我個人對三色豆麻麻。

近來超級超級喜愛吃泰國菜 😆 今天就去這間吃炒金邊粉和嘗試一下泰式煮魚 😙😙🔸鮮蝦炒金邊粉口感是有點濕的炒金邊粉,每條面都有醬汁包住,加上花生碎和青檸檬汁,酸酸甜甜的好吃 😋😋 🔸泰式明爐烏頭很大一條魚 😍 下面有個小火爐大概可以燃燒半小時,令魚不會太快冷掉可以慢慢吃 👍🏻 湯底有點像微酸微辣的冬陰功,配料有生菜、草菇、秀珍菇和肉碎,加上泰國酸辣汁好好吃 🥰整體感覺很好!這間店還有其他款式烤魚,下次再來試其他菜式 🤤

🔸鮮蝦炒金邊粉

🔸泰式明爐烏頭

2024-06-17 502 views
上個星期喺泰國返嚟,仲係對泰國菜念念不忘。 今日就同朋友去咗呢間餐廳試下,回一回味![冬陰功海鮮湯] 湯頭濃郁,淡淡有鮮蝦既味道。飲落口順口,酸酸地甜甜地, 好開胃。最緊要係呢個湯唔辣,好岩啲唔食得辣既朋友飲!!!湯底加咗好多蕃茄同茄膏落去整 ,所以飲落清甜爽口。[蝦頭油鮮蝦炒飯]呢個炒飯炒得好乾身,調味適中,份量十足,我一個人肯定食唔曬,食落口有少少蝦香味,蝦本身爽口彈牙,配埋飯食非常不錯。[泰式黃咖哩薯仔雞]最有驚喜係呢個薯仔雞,份量足,椰香重,加咗好多椰奶,食落口好舒服,奶味十足,薯仔同雞既份量都好多,加埋蒜蓉包去沾咖哩食一定好好食![芒果沙冰+泰式奶茶]奶茶味道濃郁,有茶香味芒果沙冰飲落去好爽,清甜,非常解渴!

[冬陰功海鮮湯]
湯底加咗好多蕃茄同茄膏落去整 ,所以飲落清甜爽口。

[蝦頭油鮮蝦炒飯]

[泰式黃咖哩薯仔雞]

[芒果沙冰+泰式奶茶]
奶茶味道濃郁,有茶香味
芒果沙冰飲落去好爽,清甜,非常解渴!

• 泰式黃咖喱薯仔雞
2024-05-26 512 views
一間值得再嚟嘅泰菜餐廳,荃灣楊屋道嘅金屋泰國菜館係一間真正由泰國人主理嘅正宗泰國菜。菜式種類繁多,味道亦好適合我同朋友嘅口味。泰式炒椰菜苗泰式炒味道香口得嚟,味道無咁濃味。我覺得係好食過馬拉盞,椰菜苗夠新鮮無老無澀味,同埋炒得夠泰式黃咖喱牛腩色香味俱全嘅泰式咖喱,最鐘意係泰式咖喱,因為唔太辣,仲有就係最緊要有濃濃嘅蛋香。甜甜地又好送飯,牛腩煮得好淋,入口即溶。鮮蝦炒飯蝦油炒飯估唔到原來係更好嘅選擇,食落無蝦醬咁咸之餘,蝦味亦無減少。炒飯都炒得算乾身,唔會太油,証明炒得夠火候。泰式海南雞半隻海南雞嘅雞肉好滑,無骨食得夠方便,醬方便正宗泰式,因為夠左炒飯所以就無叫油飯,但下次一定會再去試。

泰式炒椰菜苗

泰式黃咖喱牛腩

鮮蝦炒飯

泰式海南雞半隻
2024-05-23 372 views
慕名而來,有d失望。食物偏甜(可能這才是正宗泰國口味?),綠咖喱唔香,雞肉還有冰凍生腥味,炒通菜也普普。可能我吃辣,所以不覺得菜品有辣味。不會再幫趁。本來想試埋椰青,還是算了。下午茶時段基本無人,隔離檯哥哥貌似也剩下半杯飲料沒喝完,估計也是太甜。我點的附餐飲料冰檸檬水,是我這輩子喝過唯一一杯甜的!裝修衛生一般,不過不失。
慕名而來,有d失望。
可能我吃辣,所以不覺得菜品有辣味。
不會再幫趁。
本來想試埋椰青,還是算了。
我點的附餐飲料冰檸檬水,是我這輩子喝過唯一一杯甜的!
裝修衛生一般,不過不失。
2024-05-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$88 (Tea)
2024-05-16 342 views
在荃灣楊屋道的「金屋泰國菜館」,每一道菜都是泰國美食的傑作。這裡的冬陰功大蝦湯($88)以其濃郁的湯底和鮮美的大蝦,讓人一試難忘,辛辣的滋味挑逗著味蕾。鮮菠蘿海鮮炒飯($98)將金黃鬆軟的飯粒與海鮮的鮮美完美結合,菠蘿的清甜帶來一絲熱帶風情,令人食指大動。泰式燒牛柳沙律($88)則是一道清爽的選擇,牛柳烤得恰到好處,搭配特製泰式醬汁,酸甜交織,是夏季裡的理想之選。炸蝦餅($88)的外皮酥脆可口,內裡的蝦肉鮮嫩多汁,配上店家自製的甜辣醬,每一口都是享受。芒果糯米飯拼盤四款($65)則是甜品愛好者的天堂,糯米飯的香甜與芒果的酸甜相得益彰,讓人忍不住一再回味。最後,一杯清新的青檸梳打($30)為這頓豐盛的泰式盛宴畫上完美的句點,清涼的口感讓人瞬間忘卻炎炎夏日的煩悶。「金屋泰國菜館」不僅提供美味的泰國佳餚,更帶來一場視覺與味覺的雙重享受,每一道菜都值得細細品嚐。這裡是尋找地道泰國風味的絕佳去處。🍴✨

2024-05-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
「金屋泰國菜館」位於荃灣楊屋道,由正宗泰國廚師主理,主打特色泰菜,引來不少街坊排隊🤩冬陰功大蝦湯$88濃郁的辛辣味道🥘惹味非常😍鮮菠蘿海鮮炒飯$98飯粒炒得夠金黃鬆軟,每一口都能嚐到海鮮的鮮甜與菠蘿的果香🍍  泰式燒牛柳沙律$88清新開胃的選擇,牛柳配上特製的泰式醬汁,酸酸甜甜,非常適合夏日享用😋炸蝦餅$88外皮酥脆,內裡蝦肉飽滿,搭配甜辣醬,必點泰式小吃🤤芒果糯米飯拼盤四款$65甜品的絕佳選擇😉糯米飯軟糯香甜,搭配新鮮芒果的酸甜,令人回味無窮🥰青檸梳打$30清新解渴🍹

冬陰功大蝦湯$88
濃郁的辛辣味道🥘惹味非常😍

鮮菠蘿海鮮炒飯$98
飯粒炒得夠金黃鬆軟,每一口都能嚐到海鮮的鮮甜與菠蘿的果香🍍

泰式燒牛柳沙律$88

炸蝦餅$88
外皮酥脆,內裡蝦肉飽滿,搭配甜辣醬,必點泰式小吃🤤

芒果糯米飯拼盤四款$65

青檸梳打$30
清新解渴🍹
2024-05-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-05-06 248 views
同朋友約咗去金屋泰菜館食飯。金屋泰菜館環境優雅,成日都好多人幫襯。我哋早早訂咗枱,好彩唔使等位。我哋叫咗兩個招牌菜,其中一樣就係芒果糯米飯。芒果糯米飯係泰國嘅經典甜品,幾乎去到任何一間泰國餐廳都食到。但金屋泰菜館嘅芒果糯米飯真係特別好食!芒果糯米飯一上枱,就見到金黃色嘅芒果糯米飯,上面鋪滿咗一層鮮甜嘅芒果肉。芒果肉好鮮甜,仲好juicy,食落啖啖肉。糯米飯煮得好腍,好有咬口,仲有陣陣椰奶嘅香味。我哋三兩下就食晒成碗芒果糯米飯,真係意猶未盡!另一道招牌菜就係泰式鹵水豬手。泰式鹵水豬手同廣東鹵水豬手唔同,佢係用泰式香料滷製而成,所以有陣陣嘅香茅、咖喱等香料味。豬手嘅皮好爽脆,肉質又好腍,食落好入味。鹵水汁好濃郁,鹹甜得宜,配埋豬手食,真係一流!叫咗碗白飯,用來就住鹵水汁食,真係好正!
2024-04-03
Tea
  • 泰式鹵水豬手
2024-04-23 337 views
泰菜,之前就同大家介紹過 九龍城老字號泰菜 金麥泰、九龍城 泰式美食、粉嶺 雄泰、九龍灣 泰Cool 、荃灣 泰玖今次就同大家介紹 一間 位於 荃灣 楊屋道附近,由正宗泰國人主理,CP值極高既泰菜 一 金屋泰國菜館 @goldenhome_thaifood🌟泰式串燒 (豬 2 牛2 雞2) $88串燒燒得夠香,配埋有花生香既沙嗲汁🤤👍🏻🌟泰國金柚子鮮蝦沙律 $88柚子清甜,腰果香口,蝦肉爽口,加埋個汁酸酸辣辣好惹味 🤤👍🏻🌟鮮菠蘿海鮮炒飯 $98炒飯炒得夠乾身,配料除左:肉鬆、提子乾仲有菠蘿肉,而海鮮亦非常足料:蝦、青口、魷魚、蜆、帶子🌟鮮蝦炒金邊粉 $88金邊粉炒得幾有鑊氣,整體調味酸酸甜甜幾開胃,而配料亦非常豐富:有芽菜、雞蛋、花生碎、蒽🌟芒果糯米飯 $50糯米口感軟糯,配埋椰汁同芒果作為飯後甜品好滿足🌟椰汁千層糕 $10/2件口感煙韌,有椰汁同班蘭香🌟椰汁西米糕 $10/2件椰汁加埋西米,好經典既泰式甜品🌟香芋糕 珍多糕 $20/4件口感偏似大菜糕,幾得意📍金屋泰國菜館地址 :荃灣楊屋道69-71號地舖#荃灣 #泰菜 #金屋 #香芋糕 #珍多糕 #覓食荃灣 #泰式串燒 #荃灣食乜

🌟泰式串燒 (豬 2 牛2 雞2) $88
串燒燒得夠香,配埋有花生香既沙嗲汁🤤👍🏻

🌟泰國金柚子鮮蝦沙律 $88
柚子清甜,腰果香口,蝦肉爽口,加埋個汁
酸酸辣辣好惹味 🤤👍🏻

🌟鮮菠蘿海鮮炒飯 $98

🌟鮮蝦炒金邊粉 $88

🌟芒果糯米飯 $50
糯米口感軟糯,配埋椰汁同芒果
作為飯後甜品好滿足

🌟椰汁千層糕 $10/2件
口感煙韌,有椰汁同班蘭香

🌟椰汁西米糕 $10/2件
椰汁加埋西米,好經典既泰式甜品

🌟香芋糕 珍多糕 $20/4件
口感偏似大菜糕,幾得意

📍金屋泰國菜館
地址 :荃灣楊屋道69-71號地舖

#荃灣 #泰菜 #金屋 #香芋糕 #珍多糕 #覓食荃灣 #泰式串燒 #荃灣食乜好 #芒果糯米飯 #椰汁千層糕 #椰汁西米糕 #鮮蝦炒金邊粉 #鮮菠蘿海鮮炒飯 #金屋泰國菜館 #泰國金柚子鮮蝦沙律

2024-04-10 392 views
冬蔭功大蝦湯$88/細飲落夠晒酸辣又惹味,勁開胃呀~仲非常足料哦~沙嗲串燒豬$88/6串非常厚肉,燒得好juice香口,沙嗲醬比較偏甜既口味泰式鹵水豬手$98豬手夠肥美呀又大大碟~鹵得好入味又夠淋身,食落口簡直係滿滿骨膠原補充呀~底下更有芥蘭,仲可以點酸辣汁黎食就比較解膩泰式黃咖喱薯仔牛腩$98好多薯仔煮到融晒,令到咖喱自然杰身好正,完全不辣又惹味,牛腩炆到好淋容易入口原個鮮椰青$33勁大個,飲落新鮮非常清甜,仲有好多椰青肉肉可以食椰汁西米糕$20/4件非常重椰汁味,不會太甜,西米中更有芋頭粒,兩者都夠淋身芒果糯米飯$50用左水仙芒幾清新香甜,糯米加紫米配合,淋上滿滿既椰漿

冬蔭功大蝦湯$88/細
飲落夠晒酸辣又惹味,勁開胃呀~仲非常足料哦~

冬蔭功大蝦湯

沙嗲串燒豬$88/6串
非常厚肉,燒得好juice香口,沙嗲醬比較偏甜既口味

沙嗲串燒豬

泰式鹵水豬手$98

泰式黃咖喱薯仔牛腩$98

泰式黃咖喱薯仔牛腩

原個鮮椰青$33
勁大個,飲落新鮮非常清甜,仲有好多椰青肉肉可以食

原個鮮椰青

椰汁西米糕$20/4件
非常重椰汁味,不會太甜,西米中更有芋頭粒,兩者都夠淋身

椰汁西米糕

芒果糯米飯$50
用左水仙芒幾清新香甜,糯米加紫米配合,淋上滿滿既椰漿

芒果糯米飯

冬蔭功大蝦湯
沙嗲串燒豬
泰式黃咖喱薯仔牛腩
原個鮮椰青
椰汁西米糕
芒果糯米飯
2024-03-26 349 views
晚餐時份係荃灣楊屋道附近,想食泰國菜,見到呢間「金屋泰國菜館」一於試吓。一入到餐廳,全部職員都係泰國人,而且好有禮貌。裝修方面,有好多泰國物品裝飾,忍唔住影低啲吊燈,好靚好有feel。坐係卡位餐牌兩個人叫咗呢啲菜式:「泰式香茅燒雞」需時煮理,上枱熱到出煙,皮薄,正👍🏻。「馬拉盞鮮魷通菜」「泰式燒豬頸肉」份量好多,大大片。「蝦頭油鮮蝦炒飯」「菠蘿沙冰」「椰汁千層糕&椰汁西米糕」飯後總會想食埋甜品,呢兩款每人叫一件,岩岩好👍🏻

坐係卡位

餐牌

兩個人叫咗呢啲菜式:
「泰式香茅燒雞」需時煮理,上枱熱到出煙,皮薄,正👍🏻。

「馬拉盞鮮魷通菜」

「泰式燒豬頸肉」份量好多,大大片。

「蝦頭油鮮蝦炒飯」

「菠蘿沙冰」

Dinner
  • 泰式香茅燒雞
今天來到位於荃灣楊屋道一間泰國餐廳 ~ 金屋泰國菜館走進這店內如同走進泰國嘅國度裡。店內天花板縣掛著昏黃玻璃花漾嘅吊燈,牆上掛著泰王、泰后的畫象,四周擺放著多個神象,而店員多是泰國人,餸菜亦是由泰國人主理。呢度有咩食? 先來一客 <生牛肉湯河粉>,真冇諗過 d 牛肉會多到埋積如山,價$卻只不過是$62/碗,認真抵食。再來一客 <泰式乾炒牛河粉> ($78/碟),因為我喜歡吃牛,所以 order 左牛河。如不吃牛嘅朋友,可以改選配豬肉或雞肉。這碟乾炒牛河配了很多菜予以解膩,而不至會覺得太飽滯。別以為呢度餸菜嘅價$親民,就沒有什麼出色嘅佳餚。這一客 <酸辣檸檬汁爐魚> ($158) 真好味到不得了!👍 爐魚嘅上面蓋滿紅辣椒、洋蔥、青檸、芫荽等多種靈魂天然調味食材;爐魚嘅下面佈滿椰菜。名火驅使上面的食材慢慢往下渗,把整條爐魚和底層嘅椰菜都染上濃烈醇厚嘅酸辣味,再配合附上嘅酸辣湯和酸辣醬。上口覺咸酸,下咽始感辣。一口一口吃起來......醒晨開胃,頓覺滋味絕倫, 令人欲罷不能。😆😍#thaifood

今天來到位於荃灣楊屋道一間泰國餐廳 ~ 金屋泰國菜館

#thaifood
2024-01-24 388 views
估唔到荃灣有一間幾抵食嘅泰國菜,有午市套餐,都係五六十蚊包嘢飲,下午茶就四十幾,無論係炒嘢、咖喱、麵都有齊就算我叫一個海南雞粉麵,以為去頹清湯,點知個湯勁清甜,勁鮮味, 冇諗過清湯都可以咁好飲!而海南雞竟然另上俾埋個汁,平時都係海南雞擺落碗麵就算,分開上真係勁有誠意其他炒嘢好似炒河都好夠鑊氣,咖喱又夠惹味,所以已經幫襯咗幾次,嚟緊都會再食唯一唔好就係奶茶要加錢😖

唯一唔好就係奶茶要加錢😖