2021-08-28 1050 views
得閒黎西營盤,想食下d重口味d嘅食物,就揀咗呢間泰國餐廳。😋😋入到去員工都好Friendly😊坐喺門口附近一張二人枱,難得高興,星期五晚飯,當然叫得好餸。於是叫咗一個signature dish - Miang Pla Phan. 係一個鹽燒盲曹魚。佢配埋米粉。有個泰式嘅汁,少少辣,少少甜酸。😋我唔係好食得辣都覺得汁好好食。醒胃👍🏻👍🏻仲有非常generous amount嘅香料,有Thai Basil同芫荽😆😆😆仲有生菜,青瓜同埋一粒蕃茄仔。d配菜好爽脆,d香料亦都新鮮。問過佢嘅食法:應該係少少米粉,點汁再加d香料,放上生菜,加埋魚包住一齊食。我覺得好好食。個魚肉質柔嫩,一啲都唔鞋,仲有d Juicy,唔會好鹹,亦有香茅等味道。佢又未去到滑到好似肥豬肉咁,有d咬口,但一d都唔鞋。真心正。又超級大條。跟住講個沙嗲。呢個真係超級超級優秀,雖然佢比較貴,但佢係我第一次喺香港食到size不用「粒」呢個形容詞形容既沙嗲串燒。佢真係好大舊,諗返起平時其他餐廳,佢呢個size係癡肥版,or係其他餐廳d串燒size營養不良,太瘦,太薄。佢仲肉汁豐富,唔會燒到乾晒我覺得雞肉同豬肉都好好食,比較的話,豬

入到去員工都好Friendly😊

於是叫咗一個

係一個鹽燒盲曹魚。
佢配埋米粉。

有個泰式嘅汁,少少辣,少少甜酸。😋
我唔係好食得辣都覺得汁好好食。醒胃👍🏻👍🏻
仲有生菜,青瓜同埋一粒蕃茄仔。

d配菜好爽脆,d香料亦都新鮮。
我覺得好好食。

Miang  Pla  Phan

跟住講個沙嗲。呢個真係超級超級優秀,

佢仲肉汁豐富,唔會燒到乾晒

我覺得雞肉同豬肉都好好食,比較的話,豬肉會有咬口少少,兩個都唔會好肥,唔會無啦啦有一舊肥膏咁(我好怕肥豬肉)😄
面頭仲燶燶哋,係真係燒出嚟,有d街邊嘅味道,😆😆
有啲似麻甩佬嘅感覺😂,好地道,有特色。

啊,可以叫佢做:一個疫情期間食肥咗嘅麻甩佬。比平時size起碼重咗20磅。😅😂😂
食沙嗲除咗串燒,沙嗲醬係超級超級重要。😤😤
真係有驚喜!😍😍
個沙嗲醬好好味,濃厚👍🏻👍🏻
有花生醬and椰奶味,係比較complex,唔係水溝,好淡味嘅低質味感覺。👏🏻👏🏻
仲有另一個少少甜酸辣醬嘅汁,都好好味,唔辣,
兩個都有各自獨特嘅風味,我兩個醬都好鍾意。😊
Ping  Luam (Chicken &Pork  Satay)
Pork  Satay
Chicken  Satay

個Pad thai好足料👍🏻👍🏻

d蛋,豆腐,花生,粉都好夠😁😁
蝦嘅size都好足,好大(唔係一般pad thai見到嗰d size嘅大,係超大大,西餐main course果d size)。🤩🤩🤩

味道甜甜酸酸咁,啲粉亦都煙韌。唔錯。👍🏻👍🏻
Pad  Thai

由於佢其他三樣都好高質素個炒通菜反而失色🤣
但都係好味嘅。🙂🙂
啲菜都爽脆,夠味。😄
但食到底,有少少水汪汪,唔係太有鑊氣,應該係wok唔夠熱所導致d菜出水。🥲🥲🥲
而且泰國菜一般比較濃味。
下次可能會點返一個比較清淡啲嘅蔬菜,平衡返。

所以我對炒通菜嘅評價係可以不試,但想試亦無妨。🙂
Pad  pak  poong

仲想講吓呢間餐廳d服務。

有貼地,friendly感覺之餘,但不失一種好服務態度。

最感動係店員會好留意我有冇飲晒杯水。😊
然後我每次飲完,都會幫我Refill水。好細心。👍🏻👍🏻
尤其泰國食物濃味,加上我又鍾意飲水,所以覺得呢個細節位好窩心。😊
兩個人食咁多…😰😰😰
因為真係幾好食,所以全清!!😄😄
食完飽到想死,想試甜品都冇叫。😩
不過唔緊要,應該會再嚟,到時再試都無妨。😄
雖然唔係最平嘅泰國嘢,但性價比好高,種類選擇亦多。
人一世,物一世,貴少少,但食得開心滿足,只要能負擔範圍內,貴d,我認為都係超值!

Pork  Satay
Chicken  Satay