2014-11-03
假期。屋企家庭聚會,我們多數會係沙田食飯。今次去咗「意粉屋」食lunch!環境方面,今次坐出面卡位,座位舒適。叫咗:🔸「假日二人餐~ 珍寶燒豬肋骨套餐$288」(包2杯飲品)自選㨂咗:🔺星級醬燒珍寶燒豬肋骨配美國瘋薯條 & 🔺芝士焗三文魚帶子牛油果特色飯另叫咗「假日精選」:🔸黑椒蜆肉意粉$99(+ $6 包湯及飲品)散叫🔸招牌炸雞伴瘋薯條$96 <<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>「假日二人餐~ 珍寶燒豬肋骨配套餐」自選:🔺「星級醬燒珍寶燒豬肋骨配美國瘋薯條」燒豬肋骨個醬汁無上次咁咸,正常返。燒豬肋骨和以前一樣,烤得好香及夠入味!🔺「芝士焗三文魚帶子牛油果特色飯」並不是一般意大利飯有汁及杰身個種(一般意大利飯係生米炒過後,再用上湯去燴熟),這特色飯因係芝士焗,所以比較乾身,食法唔同。三文
🔺星級醬燒珍寶燒豬肋骨配美國瘋薯條 &
🔺芝士焗三文魚帶子牛油果特色飯
另叫咗「假日精選」:
🔸黑椒蜆肉意粉$99(+ $6 包湯及飲品)
散叫🔸招牌炸雞伴瘋薯條$96
「假日二人餐~ 珍寶燒豬肋骨配套餐」自選:
🔺「芝士焗三文魚帶子牛油果特色飯」並不是一般意大利飯有汁及杰身個種(一般意大利飯係生米炒過後,再用上湯去燴熟),這特色飯因係芝士焗,所以比較乾身,食法唔同。三文魚分量偏少,細細隻帶子及牛油果分量更少,反而磨菇偏多。特色飯整體一般。
🔺今日餐湯係「粟米雞肉忌廉湯」。幾好味!唔錯!
🔸「招牌炸雞伴瘋薯條$96」:
自己本身幾鐘意食炸雞,E個炸雞整得唔錯!剛剛炸起重熱辣辣!好夠熱!皮夠脆!𥚃面夠入味!唔錯!薯條可以。
🔸假日精選~「黑椒蜆肉意粉$99」,材料有:黑椒、洋蔥、蜆肉、磨菇、青紅椒等。意粉軟硬度剛好,洋蔥加上黑椒炒,食落幾惹味!蜆肉都好味!
🔸特飲+ $15「粉紅甜蜜」~ 紅西柚擰蜜配粒粒蘆薈)」,賣相幾靚,紅西柚和檸蜜味道好夾,加上蘆薈粒!雖試咗少少,感覺好清新!不錯!
🔸特飲+ $15「榛子鮮奶咖啡(凍)」,我自己E杯賣相不錯!上面忌廉好creamy!咖啡味濃!鮮奶分量調教得不錯!(混合最底的糖漿,味道剛好又不會太甜)
🔸特飲+ $15 「椰林雙思」~雪糕紅豆冰,又試咗弟弟少少,全杯都好creamy! 紅豆又不太甜!唔錯!
總括而言:特飲都好有水準!推介!燒豬肋骨唔錯!炸雞和蜆肉意粉都不錯!特色飯就一般。(另收加一)