2018-04-09
星期六我地兩公婆一起身就出發去睇期待已久嘅Rugby Seven,一出銅鑼灣站已經感受到Rugby Seven嘅氣氛,滿街都係準備入場嘅觀眾,大家都悉心打扮,當中不乏外籍人士。跟據往年經驗,入場前最緊要係食返餐豐富嘅午餐,咁樣先可以有足夠體力頂到完場。💪我地沿路係渣甸中心見到呢間道鮨日本料理,午市御膳由$168至$238,價錢唔貴之餘套餐食物都好豐富,所以我地決定係呢度刷返餐。餐廳地方都好大,而且座位寬闊,假日午市唔算太多人,裝修以木色為主,配以日式吊燈擺設,好有日式風格。🇯🇵午市御膳有16款,刺身、壽司、和食、丼飯、定食等,諗得到嘅日式午餐選擇都有,不過在於我呢個刺身控嘅講,特上刺身御膳當然係不二之選啦。唔食刺身嘅老婆就揀左佢鍾意嘅銀鱈魚西京燒午餐。每款御膳都包括沙律、茶碗蒸、蒸飯、味噌湯、甜品同餐飲,如果點和食仲多一客2款嘅刺身,非常豐富。柚子紫薯沙律是日沙律用紫薯蓉配柚子汁,味道非常新鮮,沙律菜仲有冰菜係入面,混有柚子汁食,相當醒胃。😙茶碗蒸呢個茶碗蒸口感好滑溜,蛋味好濃又唔會太咸,中間加上白果點綴,令味道更有層次。👍雜錦刺身(2款)由於老婆唔食刺食,佢跟餐的雜錦刺身我可以享用埋
柚子紫薯沙律
茶碗蒸
雜錦刺身(2款)
由於老婆唔食刺食,佢跟餐的雜錦刺身我可以享用埋,估唔到跟餐刺身竟然係針魚同牡丹蝦呢類較高級刺身,刺身新鮮彈牙,針魚刺身配上微酸的汁醬,魚鮮味更加突出。😋
特上刺身御膳(7款)
$238呢客特上刺身御膳嘅刺身超有驚喜,刺身當中我最愛係拖羅同金槍魚腩,因為油脂非常豐富,入口即溶,估唔到$238客嘅午餐竟然會有,而且仲有海膽、真鯛、鰤魚、帆立貝、針魚同牡丹蝦,性價比相當高。鰤魚之前我都係食Omakase先有機會食過,肉質甜美,脂膏豐腴,味道一流,另外海膽同真鯛都超鮮甜,刺身配以白飯,呢個御膳我覺得好滿足。😍
銀鱈魚西京燒
老婆點的銀鱈魚西京燒賣相好吸引,我對熟魚興趣不大所以冇食,不過老婆讚不絕口,話鱈魚魚肉香甜。另外和食唔要蒸飯可以改烏冬,由於午餐太大份,所以我都有幫老婆手食先食得哂。😁
最後慢慢品嚐埋餐後甜品同餐飲,埋單每位只係$260,性價比好高。👍