2021-10-11
中環蘇豪區一帶可以話係假日食Brunch嘅好去處!環境夠chill而且多選擇✨今次就係咁多間入面揀左間價位夠大眾化,主打性價比高嘅依間餐廳!位於之前介紹過嘅Baked對面,白色店面有個半開放座位,店內有個搶眼嘅Bar枱位置,入啲就係帶復古休閑風嘅用餐區。位置不多,但感覺特別親切~ 假日Brunch Set 除左貼地價錢食到由前菜到甜品直落7道菜之外,仲夠哂份量,食完夠滿足!建議叫埋free flow,有多款酒類選擇,飲返杯同朋友chill下先係完美嘅weekend ♥️-Brunch Menu ($348/1)-Starter-Bread Basket 麵包籃 Mixed Green leaves 沙律菜Prawn Scapmi 牛油檸檬大蝦:燒得幾香口,蝦肉帶鮮,配上檸檬嘅酸味特別清新Grilled smoked sausage with garlic 燒香腸:當日未能提供,所以安排多個Side dish比我哋*-Build Your Own Omelette 自選配料奄列-7 Toppings: 大蝦,西班牙香腸,蘑菇,番茄,菠菜,洋蔥,芝士識揀一定一次過揀晒咁多款配料😎 佢係類似蛋
Brunch Menu ($348/1)
-Starter-
Bread Basket 麵包籃
Mixed Green leaves 沙律菜
識揀一定一次過揀晒咁多款配料😎 佢係類似蛋餅個款奄列,而且每一啖都食到滿滿嘅配料,味道好豐富!推薦要加Chorrizo 西班牙香腸,增添一份鹹香!
-Mains-
Roast Beef Ribeye 烤牛肉眼扒:夠大塊,肉質軟淋,叫左medium Rare剛好,入面粉嫩帶肉汁,肉味就一般啦,有少少筋位,但不太影響整體口感🍴
Grilled Seabass 燒原條爐魚: 可以話係成餐飯嘅highlight🥳 原條爐魚夠哂大條足夠二人Share! 外皮燒得焦脆,啖啖肉~ 配埋個青醬提一提鮮!
Sides
Mashed potato 薯蓉:加入左Brown butter sauce,入口順滑而且帶牛油香
Roasted Mixed Mushroom 烤雜菇
Grilled Assorted Vegetables 炒雜菜
-Dessert-
Banana Cake
Carrot Cake
兩款蛋糕都係自家製,並非來貨。香蕉蛋糕嘅香蕉味幾出🍌 入面仲夾雜左啲合桃粒,外面即係咖啡忌廉,整體配搭唔會過甜,蛋糕都夠濕潤!Carrot Cake用嘅係忌廉芝士frosting ,蛋糕入面充滿蘿蔔粒同果仁,口感豐富