2019-05-21 1595 views
早排好好彩搶到某信用卡優惠,以$138可以嘆富豪九龍酒店的V bar & lounge既法國朱古力下午茶套餐(原價$348,另加一服務費)。酒店位置都好方便,鄰近紅磡站。首先講一講環境先,一入酒店側門,就會見到V bar & lounge。但坐位有點逼,尤其我同朋友坐係幾張2人位既中間,枱與枱之間只係相隔半隻手臂位,所以出入都有點唔方便。 然後下午茶套餐方面,分量可供兩位用,12款精緻鹹甜美點,另包兩杯 illy 咖啡或熱朱古力。 最上層及中層:鹹點及龍蝦湯,下層:甜點鹹點較甜點逊色,牛油果莎莎多士,牛油果香味十足,但由於多士係軟身,導致口感一般。煙三文魚辣根乳酪配多士亦有同樣的問題,我估係因為一早預先整定,放係雪櫃冷藏,所以多士變得好軟,而煙三文魚普通質素,有點腥味,辣根味道亦食唔出。最差係酥脆金文拔芝士伴紅莓,外層核桃炸得過火,有油膉味,亦唔香脆。最好味係海鮮酥皮盒,微暧,鬆脆外皮有牛油香,海鮮餡料夠惹味。 甜點方面,Dulcey 朱古力忌廉脆脆同64% 黑朱古力慕絲,帶點可可的苦澀味道,所以甜度適中,而朱古力忌廉同朱古力慕絲質感軟滑。最有驚喜係玫瑰金箔啫喱,一入口有濃郁花香味,感
早排好好彩搶到某信用卡優惠

酒店位置都好方便,鄰近紅磡站。

法國朱古力下午茶套餐

最上層及中層:鹹點及龍蝦湯,下層:甜點

最上層(鹹點)

中層(龍蝦湯&鹹點)

,而煙三文魚普通質素,有點腥味,辣根味道亦食唔出

最好味係海鮮酥皮盒,微暧,鬆脆外皮有牛油香,海鮮餡料夠惹味

中層(甜點)

最有驚喜係玫瑰金箔啫喱,一入口有濃郁花香味
,感覺好清新,但唯一缺點係紅桑子太酸,破壞整體既味道平衡
。櫻花蛋卷,蛋味十足,不過略厭無櫻花味,猶如普通的士多啤梨醬蛋卷一樣

最後英式鬆餅有段小插曲
,因為當時都有5、6枱客人都有叫依款下午茶套餐,英式鬆餅係用碟另上的,但我地食下食下發現附近客人都有,懷疑係上漏左鬆餅比我地
,我地即刻向待應反映,跟住隔左一陣待應先話會補上即焗嘅鬆餅
,即係鬆餅數量係預少左啦!失望地方係在場幾位待應唔單只分發個陣無點齊數量,仲有亦無留意到每枱係米已經上齊餐點,要客人主動反映問題,先發現再補上返
,由此可見服務細心度係一般

總括以言,以$138黎講,提供左不同款式既點心係超值價錢
,但如果要原價,一般既食物及服務質素,就要再考慮了
~
2019-04-21