2019-06-13
星期日既Megabox到處都好多人,由10樓掃落去搵野食,發現下午茶唔係好多選擇,掃到地下果層,都預左要求其食d野,就俾我發現係好偏偏的一邊,有一間韓式餐廳。地方都好寬敞,主力for俾人韓式bbq。睇menu都好吸引,主打有$48下午茶 (包主茶、小食、前茶、湯&飲品),仲有一種食貴少少,唔同set唔同價錢,由$42-$90不等,不過就唔包飲品,小食亦要加錢。我同老公都選擇叫$48 tea set。首先送上前茶,泡茶+芽菜,可以冇限添加。老公唔食呢d,我每樣試左少少,芽菜係普通野,泡菜都唔錯,對我而言就辣左d咁。迷你烤牛肉流心蛋飯真係好迷你,唔好預大碗,飯係少d,但牛肉對比之下係算多,而且唔係薄切,食落好入味,亦唔會好乾身,有質感。不過擺隻蛋就求其左少少,如果放係中間會更加美觀。韓式炒粉絲都係細細碗,好多配料,粉絲反而唔多,呢點有d失望,味道都偏淡,過口癮就可以。甜辣炸雞+薯條呢個小食可以encore,炸雞細細舊,但都唔少,個醬料都好惹味,我個人食唔到有辣,可能之前d泡菜太辣掩蓋左la。薯條係放炸雞下面,已經軟身,冇左脆口感覺,不過都應該係即整,因為最遲上枱。韓式炸餃子望到個樣係好吸引
我同老公都選擇叫$48 tea set。
迷你烤牛肉流心蛋飯
韓式炒粉絲
甜辣炸雞+薯條
韓式炸餃子
望到個樣係好吸引,食落亦都係脆卜卜,唔會好乾身,餡料係多肉少菜,趁熱食就會好d,我地有兩隻放涼左先食,就feel到好油lu。
柚子冰茶
全個tea set最失望!因為只有凍飲跟,我大住肚唔想飲咁凍,冇得走冰,就要求少冰,個員工好似好趕時間咁,求其答應就行開。兩杯冰茶黎到,係完全冇少冰!因為送餐員工個盤上面有6-7杯,我地問係咪少冰,佢話係,但我地望到同其他係完全冇分別。後來,我們唯有自己囉2個杯整少D冰,最後用左3個杯,而仲有好多冰,放棄lu,飲左兩啖就算。