2017-10-15
韓燒黎講,新麻蒲都算出名,之前一路都想試,但又覺得好似好貴(其實出面食高質少少既韓燒都幾貴T_T)。最近發現佢推出了幾抵食既牛/豬套餐($548),當然二話不說來試下啦!坐低點完餐後,不用多久就上各式各樣既前菜/醬料,鋪得滿滿一檯,感覺好似食九大簋。前菜-豆芽酸酸辣辣,幾開胃。(另外還有泡菜、泡蘿蔔之類,太多冇影曬)生菜與沙律菜都幾新鮮,可以中和一下肉既油膩感,不過我還是比較喜歡食肉。醬料、爐邊蛋不同醬料搭配令同一塊肉可以食出不同既感覺。爐邊蛋裡面有泡菜,一邊燒肉一邊食蛋,都幾飽。蛋真係好好食,蛋邊燒到脆脆地,蛋味香濃。迷你部隊鍋份量少少地,岩曬我呢d乜都想食但有眼闊肚窄既死港女。一次過滿足韓燒加部隊鍋兩個願望。霜降牛肉壽司本來係韓燒店食壽司係覺得有點奇怪,但當壽司一上場,我就即刻流曬口水!原來d牛肉係即場幫我地燒到半生熟,睇住員工燒既過程賞心悅目,而且仲好香。牛肉係靚牛,油脂分佈均勻,火燒完d油香散發出來,超!級!好!食!霜降牛肉、護心肉、大蝦、秘製牛排骨、翠玉瓜、香菇等主角終於出現了!!!有成三層既食材,由豬牛海鮮到瓜蔬,乜都有d,唔會單調。當中最推介既當然係護心肉,護心肉係豬身上
酸酸辣辣,幾開胃。(另外還有泡菜、泡蘿蔔之類,太多冇影曬)
不同醬料搭配令同一塊肉可以食出不同既感覺。
爐邊蛋裡面有泡菜,一邊燒肉一邊食蛋,都幾飽。
蛋真係好好食,蛋邊燒到脆脆地,蛋味香濃。
霜降牛肉壽司
霜降牛肉、護心肉、大蝦、秘製牛排骨、翠玉瓜、香菇等
主角終於出現了!!!
有成三層既食材,由豬牛海鮮到瓜蔬,乜都有d,唔會單調。
當中最推介既當然係護心肉,護心肉係豬身上非常矜貴既一部分,每隻豬身上得200至300克咁少!
護心肉肉味濃厚,而且有咬口,加埋醬料再用生菜包住食,一次過食到唔同口感。
食燒肉當然要杯冰凍既汽水襯托先會完美,呢杯藍天檸檬汽水顏色好靚!
飲落係檸檬溝蘇打水,唔算太甜,大大杯,爽。