2014-12-17 1227 views
考試季節,又係時候請假返學溫書。過往返城大,「食個快飯」從來都係去AC1 Canteen,越食越頹,暑假裝修後啲嘢食重縮晒水。後來女友介紹我去教職員宿舍露天餐廳,點知今個暑假執咗!(聽聞開返)跟住有同學指點咗我去AC2 Canteen食,美心旗下,係就係質素好過AC1,不過同PolyU新Can一模一樣,食咗好多年,食得多都會厭。直到寫食評前嘅星期六,朋友約我返城大,佢哋提議去AC3食......我以為聽錯係AC2,再問佢都話係AC3,又唔係Délifrance,咁即係邊間?原來AC3都有間Canteen,要搭Lift上七樓,除咗學生、舊生同教職員之外,應該冇乜人會知。呢間Canteen都係美心旗下,但係就行比較健康同埋全西式嘅路線,好似飯會揀糙米咁。價錢亦相對學生化,一個八吋大嘅薄餅都係講緊四五十蚊,而且質素唔差,又薄又脆唔太乾。趁呢日溫書,再次嚟到飯堂食晏。今次揀咗朋友推薦嘅「茶食」之一C2(見上面餐牌),煎蛋轉炒蛋,加多兩蚊飲橙汁。賣相唔係好吸引嗰隻,但係卅幾蚊有包有粉又有嘢飲,起碼合符「抵食」原則先。天寒地凍,個多士雖然幾厚,但係烤得啱啱好脆口,唔太燶,亦唔太硬。炒蛋方面,至少唔
考試季節,又係時候請假返學溫書。

肉醬意粉+炒蛋+多士+$2橙汁

炒蛋方面,至少唔會炒到老晒或者太水,達到快餐基本要求,亦都冇落鹽所以唔會太鹹,食完成碟蛋亦都冇乜油,女士們應該幾鍾意。

肉醬意粉,如果用AC2個標準嚟比較,呢碟意粉點都好過AC2嗰種醬、粉分離嘅感覺。呢碟肉醬意粉起碼意粉唔會太腍,肉醬又唔會太稀,呢個價錢咁嘅質素,又食得飽一個人都已經唔差。

但老實,呢間餐廳主打焗飯同薄餅,而焗豬扒飯係拍得住大家樂,好過AC2好多嘅,有機會再講。
Other Info. : 星期六可能生意較少,材料準備唔多,一點左右都開始賣得七七八八。另外,星期六係該餐廳嘅「無飲管日」,全日唔會提供飲管。
2014-12-17
$30 (Lunch)
肉醬意粉+炒蛋+多士+$2橙汁