2024-09-27 981 views
朋友帶我去旺角一生懸麵食午餐,好近旺角地鐵站。我哋未夠12點去到,門外已經有人排隊。餐廳主要係做日式拉麵和日式小食,還會推出期間限定牡蠣沾汁麵,都幾吸引。期間限定廣島牡蠣沾汁麵($138)牡蠣原來即係蠔,配料十分豐富,有2隻肥美炙燒生蠔,鮮嫩多汁。肉類方面有三款,炙燒豚肉、慢煮豚叉燒和慢煮雞叉燒,多重口感。沾汁好濃郁,加埋吸曬湯汁的彈牙麵條,真係好好食。雞白湯拉麵 ($95)奶白色嘅雞白湯鮮香味濃,配慢煮雞胸肉和义燒,肉質嫩滑。另外仲有原隻溏心蛋,蘆筍和粟米芯。拉麵係用幼身嘅麵,軟硬適中,每啖都飲到雞白湯嘅精華。章魚燒 ($29)章魚燒一碟有五件,熱辣辣外脆內軟,粒粒飽滿,配埋木魚絲和海苔,再加上沙律醬和燒汁,超好食。蜂蜜綠茶($15)蜂蜜綠茶甜甜地,又可以有減脂的作用。桂花烏龍冷泡茶($20)烏龍茶味濃,有淡淡嘅桂花味,清新解渴。

期間限定廣島牡蠣沾汁麵($138)

雞白湯拉麵 ($95)

章魚燒 ($29)

蜂蜜綠茶($15)
蜂蜜綠茶甜甜地,又可以有減脂的作用。
桂花烏龍冷泡茶($20)
烏龍茶味濃,有淡淡嘅桂花味,清新解渴。

• 雞白湯拉麵
  • 牡蠣沾汁麵