2024-09-28 268 views
唔評論野食好唔好,週六路過見佢原來未執上去食個午餐,叫左個焗牛脷飯$88,埋單話唔好意思要加一,隨心寫左$99俾我落去一樓埋單。 我問樓下個阿伯點計出黎$99,佢繼續玩手機唔9理我。算,我唔差你幾蚊。 blacklist,呢啲鋪抵執。香港人做生意靠幾蚊幾蚊呃,做衰自己沒落都係遲早既事,唔好怪無遊客,本地人北上,大部分自己攞黎。講返個牛脷飯,其實還可以中規中矩,可以食但唔會為左佢返轉頭,大家都係為打卡同埋懷舊,不過一上到去貼滿晒「不准拍攝」警告,試問如果唔俾打卡,邊個仲會上黎食? 為左你茶記水準$99蚊牛脷飯?最後,聽見啲客用普通話落單,個夥計(老闆?)死都要講英文,你聽得明就答返人普通話啦,就算講返廣東話都無咁奇怪,依家咩時代了?仲系我討厭你但要賺你錢既老舊思維,開茶記既自尊心真係咁強大?