📍洪慶海鮮燒臘飯店長沙灣保安道李鄭屋商場114號舖👆🏻呢個係新店地址,不要去咗舊舗呀~*早幾日見到朋友係ig分享呢度嘅盆菜,好吸引!攪到我又即時打電話去訂購咗一個6人份,第二日外賣自取回家,同屋企人做團年飯食😄*盆菜 (HK$988/6人份,HK$1288/12人份).餐牌上面寫有18種食材,好多料呀🙀.店員會另外俾一支醬汁,加熱慢慢食時,發現唔夠汁可以再加啲👍🏻.每一款食材都好入味,爸媽都好滿意呢個盆菜👏🏻👏🏻👏🏻.4個大食人食呢個6人份都食剩一半,真係好大盆呀!只好留返下一餐繼續食😋*18種食材,我覺得最好食嘅排名:1️⃣ 原隻鮑魚 (好軟腍)、蠔豉大利 (大隻)、蠔皇冬菇(好軟腍)2️⃣ 蠔皇炆支竹(爽口入味)、爽滑豬皮 (爽、腍)、香滑荔芋 (好粉)、清甜蓮藕 (爽脆)3️⃣ 發財豬手 (好軟好腍)、上湯蘿白(清甜無楂)4️⃣ 紅炆腩肉 (太肥,有毛)、古法鯪魚球 (彈牙但不太夠味,返煮入味啲) 、香妃雞 (香滑但味道比較清淡)、游水大蝦 (可以再新鮮啲)5️⃣ 鮑汁花膠、紅燒海參、蠔皇鵝掌、明爐燒鵝、宗谷元貝 - 呢幾款,件數不多,不明顯,可能要鋪高啲係面頭先會見到😅
📍洪慶海鮮燒臘飯店
長沙灣保安道李鄭屋商場114號舖
👆🏻呢個係新店地址,不要去咗舊舗呀~
盆菜 (HK$988/6人份,HK$1288/12人份)
.餐牌上面寫有18種食材,好多料呀🙀
.每一款食材都好入味,爸媽都好滿意呢個盆菜👏🏻👏🏻👏🏻
18種食材,我覺得最好食嘅排名:
3️⃣ 發財豬手 (好軟好腍)、上湯蘿白(清甜無楂)

6人份盆菜
2021-02-09