中完流感好返後開工兼第一次出街食,連朋友都同我一樣唔食得肥膩。亦都因為放飯時間Airside 樓下好多餐廳排大隊,揾揾吓揾到上8 樓健身室隔離間 House Cafe。QR code 落單先發現原來係生酮飲食餐廳嚟,開喺健身室隔離,等人運動完填飽肚都唔會覺得好罪過。de 落單見到menu 有三文魚湯飯,即刻瞇埋眼落單。原來預設80gram 三文魚對我嚟講勁多,仲要係粗糧。湯底係好濃日式醬油味嘅味噌,加埋大量紫菜碎,夠曬惹味。油都唔見多滴,但絕對好食!同朋友share 埋個望落好矜貴嘅羅勒醬無激素三文治,仲包埋黑醋橄欖油沙律(本人美國讀書時期keep fit 最愛)今次要埋邪惡烘底,全麥sourdough 就係夠香口。餡料菜肉比例平均但都有啖啖肉嘅口感,超級滿足!加杯生薑檸檬蘋果汁祛寒兼提神;同埋Sweet Green 特調果汁清清腸胃。新鮮蔬果原汁原味,連薑都落足料,冬天飲一身暖曬!p.s. 怕辣者請兜路,我friend 唔太頂得順陣薑味,但再一次證明落足料 LOL

可持續三文魚湯飯 Sustainable Salmon Rice Soup

羅勒醬無激素雞肉三文治 Hormone-free Chicken Pesto Sandwich
生薑檸檬蘋果汁 Apple Lemon Ginger Juice
2025-01-13
$150 (Lunch)
  • 可持續三文魚湯飯