2018-09-06
好友就快生日,大家都忙好难夾到時间食饭, 咁啱今日係佢公司附近放工,即興約咗食日本料理。 我哋揀咗近石板街 S Kitchen, 價錢有點貴不過 料理款式 常有驚喜, 而且也有最愛嘅海膽刺身, 小店空間唔算大, 可以坐耐啲傾吓食吓。好耐冇試過六點鐘未夠就開餐。特色海膽火焰卷$147特式卷l物每件都有帶子刺身,海膽和蟹子。 非常豐富, 店員还會點起火花, 帶來視覺效果。 不過炙燒過嘅壽司表面沙律醬汁也微熱, 吃得非常過癮, 配合帶子嘅鮮甜和海膽, 非常美味!出面天氣好熱, 先來一杯 提子梳打解暑,爽!清酒煮鮑魚雞翼$78這款也是此店推介菜式。 鮑魚先已清酒浸製過夜, 再釀入去骨的雞翼中, 師傅再用特製醬汁烤焗。 外皮香脆, 包住嘅鮑魚煙韌柔軟, 有淡淡嘅酒味, 一口咬落勁有雞翼嘅肉汁, 味道提升, 真係豪華版嘅龍穿鳳翼,正!磯燒岩蠔$98師父繼續沿用了海膽和蟹子, 滿滿的鋪在岩蠔上, 加上惹味嘅沙律醬汁, 豐富得黎亦好滋味。 但沙律醬汁稍為搶去蠔和海膽本身的鮮味。日本芝士年糕焗到熱辣辣出爐, 餡料類似麻薯嘅質感, 軟糯煙韌, 裏面最精彩係包著濃濃的芝士。樂師傅海膽雪糕$68依然使用海膽
好耐冇試過六點鐘未夠就開餐。
特色海膽火焰卷$147
出面天氣好熱, 先來一杯 提子梳打解暑,爽!
清酒煮鮑魚雞翼$78
磯燒岩蠔$98
日本芝士年糕
樂師傅海膽雪糕$68
依然使用海膽 做材料。 海膽放在雪糕上, 感覺上会有些混淆, 不知道自己在吃甜品還是刺身。 估唔到海膽雪糕好特別, 質感唔會creamy, 双反有種自家製嘅粗鞋感覺, 鹹鹹哋同 好香嘅牛奶芝士味。
如果like佢嘅facebook仲會有忌廉泡芙送, 不要錯過哩!