2010-01-30 2 views
先前見過阿蘇介紹呢度,鋪面冇乜佈置,又冇精美的menu同poster,真係唔多似一間甜品店。見到咁款又真係冇乜信心...呢日無啦啦想食豆腐花。通常食豆花都係去人和、公和呀呢D老字號。因為次次去襯甜品店食豆花質素都好差,因為唔係自家製,又雪成日,一D都唔滑溜,所以免得過都唔會係甜品店食豆花。但一入門口就見到一大筒豆腐花,而且成間鋪都充滿豆香,好明顯係自家炮製啦。信心都即刻返晒黎拿拿聲叫碗"紅白" (紅豆沙+豆腐花)未食單睇外表覺得好味! 紅豆的份量唔係淨係得面頭幾粒,真係伴有一半的紅豆沙。紅豆沙好多紅豆,唔會水,而且煮得淋;最好係唔太甜,就咁飲紅豆水都得!豆花好滑,唔漏,好味 豆花水亦都唔甜,反而冇咁漏添!食食下又好想食返D甜野 (因為紅白真係原汁原味架)見到牆上介紹自家包製的麻容湯圓,都叫碗食下。湯圓好煙韌,一食落口就知係自家製的。依家肯自己包湯圓已經好少有啦...湯圓皮好煙韌,厚度適中,不過可能有人會鐘意簿身D,但我覺得太簿唔好食。食得出湯圓係人手搓,因為皮好挺身同有筋性,亦食唔到有粉粒,確實比冷藏的湯圓好食。麻容係黑芝麻,唔係太甜,但唔夠多,做唔到流沙效果。好就好在黑芝麻餡冇油但都

拿拿聲叫碗"紅白"
(紅豆沙+豆腐花)
豆花好滑,唔漏,好味
豆花水亦都唔甜,反而冇咁漏添!

食食下又好想食返D甜野
(因為紅白真係原汁原味架)
見到牆上介紹自家包製的麻容湯圓,都叫碗食下。

麻容係黑芝麻,唔係太甜,但唔夠多,做唔到流沙效果。好就好在黑芝麻餡冇油但都夠滑

糖水底係用番薯糖水,都唔係好甜,但夠辣。好惹味! 淨飲都可以飲一碗!

一次過食到咁多甜品都唔係漏,價錢平民化,以係有多一個食糖水既地方。