2017-12-14
每逢星期三都會相約朋友係尖沙咀打拳,打完拳之後去左附近嘅厚福街。今日次就黎左試呢間出名牛油果為主題嘅cafe。呢間Cafe嘅裝修夠晒舒服,以植物,盆栽,木枱同木凳裝飾,加上近排流行嘅紅光管燈,打卡一流。 餐廳嘅一邊設有榻榻米,係幾有feel的,啱晒相約朋友相聚。牛油果蟹棒帶子溫泉蛋丼($108)作為牛油果嘅狂粉,見到咁多以牛油果為主題嘅菜式,簡直花多眼亂,有選擇困難症嘅我幾經辛苦,先下定決心揀呢個溫泉蛋丼。一上枱我同朋友都「哇」左一聲,簡直係藝術品,燒過嘅帶子,牛油果,蟹棒擺到靚一靚,最頂仲加埋朵紫色小花,靚到都唔忍心食,哈哈。弄破溫泉蛋之後,蛋漿撈上口感彈牙嘅日本米一齊食,加上沙律醬口感好fresh。旁邊仲配有滿滿嘅沙律菜,爽口新鮮,夠曬健康牛油果軟殼蟹配蟹棒米卷($88)以為只有越南餐廳先會見到嘅米卷,呢到都竟然有。米卷分別有軟殼蟹同蟹棒兩款,分別夾有蘿蔔青瓜絲。煙韌嘅米卷皮加上爽脆嘅內餡,形成對比,口感好豐富。作為煙韌愛好者,實在太愛呢個米卷了。沖繩taco飯($98)相比起上兩款菜式,呢款就較重口味一啲,惹味嘅肉醬,加上脆口嘅墨西哥片,重口味嘅朋友食到點曬頭,呢款同樣都配有溫泉
今日次就黎左試呢間出名牛油果為主題嘅cafe。
餐廳嘅一邊設有榻榻米,係幾有feel的,啱晒相約朋友相聚。
牛油果蟹棒帶子溫泉蛋丼($108)
牛油果軟殼蟹配蟹棒米卷($88)
作為煙韌愛好者,實在太愛呢個米卷了。
沖繩taco飯($98)
相比起上兩款菜式,呢款就較重口味一啲,惹味嘅肉醬,加上脆口嘅墨西哥片,重口味嘅朋友食到點曬頭,呢款同樣都配有溫泉蛋,牛油果,同埋沙律菜,又係一健康之選。
我同朋友平日晚餐時間黎都唔需要等位,而且客人唔算多,可能係平日嘅關係啦。
我同朋友係呢個舒適嘅環境之下,食住傾左足足二個鐘,都無壓力,侍應仲不斷幫我地添水,招呼得好好,同朋友黎真係一個唔錯嘅選擇!