2022-07-06
接阿仔放學,被鮮藍色嘅招牌吸引!呢間飲品小店有一個得意嘅名字叫「夏午茶」。老闆係一位可愛親切嘅少女,佢誠意推薦燕麥奶昔。我知道燕麥好處多多,既有水溶性纖維,可助降低膽固醇,亦非常高纖,有助提升飽肚感。無諗過燕麥可以加入飲品,咁健康嘅配搭,我當然要試吓。🥭鮮芒果燕麥奶昔($37)混合咗新鮮芒果蓉、濃厚嘅酸奶同粒粒燕麥,味道微酸帶甜,而且富有燕麥嘅香味。我覺得飲完一杯已經好飽。如果炎熱嘅天氣冇乜胃,可以飲返一杯,絕對係健康又消暑嘅選擇。🍓酸奶莓莓綿綿冰 ($32)1/3杯新鮮士多啤梨配上酸奶同冰沙,口感冰涼順滑,清爽唔會過甜。天然嘅果香同奶香,令小朋友飲得好開心。呢杯飲品仲可以配合三款不同嘅茶底(紅茶、鐵觀音、四季春),令味道更有特色。臨走嘅時候,突然落起毛毛細雨。美少女老闆細心地幫我用膠袋裝起兩杯飲品,方便我攜帶。我覺得「夏午茶」唔單止適合夏天嘅下午時份去飲,就算春天、秋天同冬天嘅任何時候都可以去嘆返杯美味可口嘅飲品。
🥭鮮芒果燕麥奶昔($37)
🍓酸奶莓莓綿綿冰 ($32)