2020-12-22 762 views
幾個月前同朋友去九如坊High Tea,落樓既時候見到有間飲品店係專賣健康乳酪飲品,果時就同朋友約定如果再黎上環就過黎試下今日冬至早收工,係上環同客簽完約後就無野做,決定行過黎同同事一齊試下呢間飲品店店鋪都係行小清新路線,門口有個牆可以比人打卡,店內都有少量位可以比人坐低飲野落單時問左店員有咩signature推介,佢話芒果紅火龍優格果昔最出名;而同事就想試菠蘿優格蓋茶,唔洗諗啦一於兩杯都嗌黎試下😆😆🍍菠蘿優格蓋茶:鍾意飲奶蓋嘅朋友就必定唔可以錯過優格蓋茶系列值得一提係佢無奶蓋咁肥,但又做到奶蓋效果,因為係用乳酪打成,味道似frozen yogurt(個人大愛)飲法就同平時飲奶蓋大同小異茶底方面可以揀桂花烏龍同茉莉綠茶;依杯就係揀咗菠蘿配苿莉綠茶雖然外表比起芒果紅火龍果優格果昔無咁搶眼,但味道都好出眾一來只有一款水果菠蘿嘅味道好出同乳酪夾埋一齊剛剛好二來配埋個少糖茶底整體感覺更加fresh更加無負擔兩者都唔會搶咗對方「風頭」而且由頭到尾每一啖都有打碎咗嘅菠蘿肉超足料!亦因為佢係用新鮮水果同Yogurt一齊打完全無其他舖頭嗰種假果汁/假果醬味如果下次再飲一定會考慮double乳酪奶蓋😆

🍍菠蘿優格蓋茶:

鍾意飲奶蓋嘅朋友就必定唔可以錯過優格蓋茶系列
飲法就同平時飲奶蓋大同小異
茶底方面可以揀桂花烏龍同茉莉綠茶;
依杯就係揀咗菠蘿配苿莉綠茶
雖然外表比起芒果紅火龍果優格果昔無咁搶眼,但味道都好出眾
一來只有一款水果
菠蘿嘅味道好出
同乳酪夾埋一齊剛剛好
二來配埋個少糖茶底
整體感覺更加fresh更加無負擔
兩者都唔會搶咗對方「風頭」
而且由頭到尾每一啖都有打碎咗嘅菠蘿肉
超足料!
亦因為佢係用新鮮水果同Yogurt一齊打
完全無其他舖頭嗰種假果汁/假果醬味
如果下次再飲一定會考慮double乳酪奶蓋😆

芒果紅火龍優格奶昔:

睇我咁樣影相都知一定係打卡必備飲品之一啦,兩種天然既水果打成既奶昔,外觀上層次感十足,見到都非常開胃呀🥭
飲既時候,特登係未攪勻前試下兩隻味有咩唔同;紅火龍果有濃濃果香,芒果味則唔太出
撈勻之後,再試一啖,係好清新既yogurt配果味,入口好smooth,冰粒都blend得好細,唔會有一粒粒既感覺;最特別既係本身杯野用yogurt打,水果本身自然既甜味同乳酪融合左後,平衡左yogurt偏酸既味道,仲有好淡淡既奶香🍼
2020-12-21
$45 (Tea)
  • 芒果紅火龍果優格果昔