2012-04-17
我本身一早約左朋友係中環食午飯,點知臨時甩底。急忙再另揾朋友食晏,於是改左黎呢間餐廳,因為我買左呢間團購,應該最少一天前要訂位,老闆好好,我冇訂位都照比我同朋友享用午餐。我地揀左1份餐湯、1份田園沙律; 有機野米飯配沙樂美腸、櫻桃茄、火箭菜伴蕃茄汁同有機野米飯配野菌雞肉伴紅酒忌廉汁,仲有2樽有機紅菜頭汁。先講是日餐湯,酸酸地o既疑似忌廉湯,怪怪地,或者我飲唔慣D有機湯卦?!至於田園沙律,其實真係唔錯,可惜係用湯碗載住,整到好似一堆咁,似好似係牛咁食草,我諗用碟上會好D。沙律唔係落沙律醬,而係落醋,酸酸地,都OK!有機野米飯配野菌雞肉伴紅酒忌廉汁都唔錯,又大碟,有機野米飯有D似意大利飯,QQ地,配上忌廉汁好易入口。雞肉切成一小口,唔會太大件,一口一件,大小恰到好處,亦唔多覺有雪藏味。我唔記得問朋友佢果份有機野米飯配沙樂美腸、櫻桃茄、火箭菜伴蕃茄汁味道如何?!最後,就係有機紅菜頭汁,原來紅菜頭係護肝食物首選,且有豐富鐵質,加上纖維極高,能幫助消化,促進腸胃蠕動。雖然紅菜頭汁咁有營養,我飲唔慣,淡左少少。值得推介再食,夠晒有營養、健康。
至於田園沙律,其實真係唔錯,可惜係用湯碗載住,整到好似一堆咁,似好似係牛咁食草,我諗用碟上會好D。沙律唔係落沙律醬,而係落醋,酸酸地,都OK! 有機野米飯配野菌雞肉伴紅酒忌廉汁都唔錯,又大碟,有機野米飯有D似意大利飯,QQ地,配上忌廉汁好易入口。雞肉切成一小口,唔會太大件,一口一件,大小恰到好處,亦唔多覺有雪藏味。 我唔記得問朋友佢果份有機野米飯配沙樂美腸、櫻桃茄、火箭菜伴蕃茄汁味道如何?! 最後,就係有機紅菜頭汁,原來紅菜頭係護肝食物首選,且有豐富鐵質,加上纖維極高,能幫助消化,促進腸胃蠕動。雖然紅菜頭汁咁有營養,我飲唔慣,淡左少少。 值得推介再食,夠晒有營養、健康。