2021-10-04
健康有營之選—糙米家近年愈來愈多人注重健康飲食,昔日糙米飯粗糙的口感,讓人有點倒胃口。但其實糙米含有很高的纖維同豐富礦物質。雲遊大思今日要介紹的,就係位於灣仔的「糙米家」。呢間餐廳砲台山起家,之後搬到灣仔,營業至今都十幾年,一直以「健康有營」為主題,菜、肉、飯的比例要1:1:1。為左改善糙米粗糙口感,店主多年來不斷研製煮糙米飯的技巧,利用「二次坎」的煮法,先煮糙米,再混合白米煮第二次,讓煮出來的糙米飯軟綿綿。🍚蓮藕蝦餅配糙米飯係呢度最出名的糙米飯選材,蓮藕蝦餅一共有3件,表面煎得有少少脆口,入面嘅蝦膠唔算多但味道鮮甜,多菜少肉但食落又唔覺得寡。🍚香蔥豬扒煎蛋糙米飯 呢個豬扒好重香茅味,肉質鬆軟,個蛋煎得啱啱好,流心蛋黃,糙米飯唔硬,入口好軟,好味。如果想再健康啲可以走蔥油,而雲遊大思就係走蔥油啦。地址:灣仔機利臣街4號地下整體評分:8.5分整體環境簡約,雲遊大思最欣賞的地方係食出家的味道,好有住家飯的感覺,又健康又有營養,而且價錢唔貴,飽肚又抵食。雲遊大思列為屬「推薦回頭級別」。
🍚蓮藕蝦餅配糙米飯
🍚香蔥豬扒煎蛋糙米飯
地址:灣仔機利臣街4號地下
整體評分:8.5分
雲遊大思列為屬「推薦回頭級別」。