2023-08-23
黎到旺角食完Dinner,當然唔會放過食甜品的機會,今次就揀左杏甜品。呢度顧名思義出名係杏汁甜品,但其實都仲有好多款式,而我幾鐘意佢無添加同埋低糖,加埋用健康食材,相對上可以減低我的罪惡感又滿足到食糖水的慾望。今次就試左呢度出名的杏汁桃膠芋圓木蓮凍,呢度的杏汁用龍皇杏,杏仁味較重,而木蓮凍坊間比較少用,平時通常用開仙草凍。木蓮凍能夠清熱降火,入口即化。而桃膠煮得比較淋,加上採用細粒的芋圓,兩者都較容易入口。整體味道唔算太甜,加上配料唔算太重味道,杏仁的味道相對比較濃,感覺比其他糖水健康。另外因為我本身係榴槤Fans,所以忍唔住手叫左榴槤湯圓。糖水係桂花糖水,唔太甜但帶出淡淡桂花味,而驚喜的係湯圓,榴槤餡超鮮甜,肯定唔係人工後加的甜味,證明揀選的榴槤肉質素好好,先做出呢種自然而濃郁的甜度,如果係榴連Fans唔可以錯過!