2018-04-07
今日本小姐生日🎂 年紀大左👵🏼,比以前更重視養生🙆🏻♀️,做個美魔女都唔錯🤭 朋友帶我黎食素,食得健康我鍾意。keep clean the body。-餐廳地方唔算大,朋友醒目有訂位,午市坐無虛席🤭 我地各自叫左一個lunch Set 互相share 食。Lunch set 有前菜、湯品、主食、飲品,都幾抵呀! 重點係健康又好味。-❤️前菜⭐️果仁鮮瓜絲麵沙律配檸香芒果醬沙律新鮮口味清新、酸酸甜甜挺開胃果仁既健康又可增加口感-❤️湯品⭐️甘筍地瓜扁豆忌廉濃湯西式湯一向比人較膩既感覺但餐廳依款湯相對清新健康,口感creamy很滑溜,濃而不稠。甘筍地瓜一向係至愛,很鮮甜,亦很有益多數係中湯先會加扁豆估唔到係西湯加埋扁豆,有嚼口,口感會更好甜甜的一口濃湯,滿滿既幸福-⭐️粉葛陳皮甘筍赤小豆湯平時媽咪春夏天最鍾意煲依款湯水有祛濕功效,又可以調理脾胃湯清甜、冇味精👍🏼-❤️主食⭐️牛油果鮮蔬墨西哥卷🌮️餅配香脆薯角及紅菜頭蘋果藜麥沙律🥗依款素食好有創意,平時係傳統素食餐廳食唔到。好鍾意食牛油果,營養價值高味道獨特,果肉柔軟墨綠色既墨西哥卷🌮️皮薄薄的,口感煙煙韌韌捲入豐滿的蔬菜及牛油果,吃來很清爽紅菜頭蘋果藜麥沙
❤️前菜
⭐️果仁鮮瓜絲麵沙律配檸香芒果醬
沙律新鮮口味清新、酸酸甜甜挺開胃
果仁既健康又可增加口感
❤️湯品
⭐️甘筍地瓜扁豆忌廉濃湯
西式湯一向比人較膩既感覺
甘筍地瓜一向係至愛,很鮮甜,亦很有益
多數係中湯先會加扁豆
估唔到係西湯加埋扁豆,有嚼口,口感會更好
甜甜的一口濃湯,滿滿既幸福
⭐️粉葛陳皮甘筍赤小豆湯
平時媽咪春夏天最鍾意煲依款湯水
有祛濕功效,又可以調理脾胃
湯清甜、冇味精👍🏼
❤️主食
依款素食好有創意,平時係傳統素食餐廳食唔到。
好鍾意食牛油果,營養價值高
味道獨特,果肉柔軟
墨綠色既墨西哥卷🌮️皮薄薄的,口感煙煙韌韌
捲入豐滿的蔬菜及牛油果,吃來很清爽
紅菜頭蘋果藜麥沙律🥗 顏色鮮豔、鮮甜清爽,口味夠fresh
⭐️點心拼盤配日式豆腐讚岐湯烏冬
點心有:
➡️漆黑松露餃
餡料豐富,菇🍄味濃松露香
➡️蔴蓉紫薯脆煎堆
挺香口,皮脆不油膩,紫薯甜甜的
這個素煎堆很出色
➡️素叉燒包
包包熱辣辣、很軟熟
➡️素翅香菇燒賣
平時同屋企人飲茶,燒賣係必叫既最愛點心
不過卡路里頗高的
素翅燒賣口感爽口,菇味香濃
輕盈既素食點心
餐廳還有多款點心散叫
下次可以同屋企人黎飲茶
散叫:
⭐️香芒牛油果苜蓿芽手卷
紫菜很香脆,有幾層的
芒果夠甜、牛油果夠熟夠香
嫩綠既苜蓿芽很新鮮
一款健康冇罪惡感既手卷
飲品:
⭐️檸檬🍋蜂蜜生薑茶
甜品:(跟餐加$20)
⭐️鮮磨香滑腰果露
好鍾意食腰果露,但平時屋企媽咪唔肯整
因為步驟煩複工序多
出面既甜品店都好少會食到/ 未必好食
今日見到餐廳menu 有,跟餐加$20
一於試下! 一試即愛上🤤
少甜又滑又細膩
值得一試👍🏼
餐廳食物有質素,新派素菜我鍾意❤️