依家大家都越嚟越注重健康素食店開得越來越多不過認真素食對腸胃的確好消化啲最近去左間銅鑼灣新開嘅素食館「放下素」自助餐形式 午餐$88位 晚餐$108位 食75分鐘樓上餐廳去到環境唔錯 夠寬敞但素食款式比我想像中少呢(我睇人介紹有好多...有點落差)不過呢間嘅食物食落比我感覺偏住家餸口味唔係重口味 食材都偏向天然派🎃南瓜湯飲得出真材實料 南瓜味濃 用薯仔去整到咁濃稠🥔特別欣賞佢哋嘅漢堡扒 同我想像中嘅好唔同 用咗好多種豆、粟米、蘿蔔等去整 炸得好香口 但又唔會油膩 食落有少少煙韌口感好特別👍🏻Pizza雖然無近照 但我食左覺得好正❤️雖然只係簡單嘅芝士同番茄醬 但薄餅底係薄嘅麥餅乾口感 芝士味又香 同茄醬酸甜味好夾🥰其他菜式水準都唔錯 唯一要挑剔就係少選擇但特別要讚茄子做得超好 中間唔會索晒油 好味😆紫薯西米露又係好食!紫薯好粉 西米露又煮得唔錯 唔會好甜不過呢個就係唯一嘅甜品🍮真係比較少選擇😬銅鑼灣來講呢個價錢好抵食但同類型嘅素食店價錢差唔多 款式種類更多樣化 如果要保持競爭力 就一定要增加多啲款式🙌🏻不過呢間係煮得唔錯 唔會好鹹好重口味 健康素食👍🏻
依家大家都越嚟越注重健康
素食店開得越來越多
不過認真素食對腸胃的確好消化啲
最近去左間銅鑼灣新開嘅素食館「放下素」
自助餐形式 午餐$88位 晚餐$108位 食75分鐘
樓上餐廳去到環境唔錯 夠寬敞
但素食款式比我想像中少呢(我睇人介紹有好多...有點落差)

不過呢間嘅食物食落比我感覺偏住家餸口味
唔係重口味 食材都偏向天然派