📌 純粹食所 ~ 觀塘今次去到觀塘主打素食eat clean的純粹食所🌱為客人呈上純天然自家製的手工料理裝修係日系簡潔風格 配上木系傢俬很闊落😍每一個角落都很美 更有場地租用服務柔和的燈光令人有一種舒適在家嘅感覺😌早啲嚟到仲可以享受寧靜嘅一刻☀️午餐過後就會人流較多 用餐時間為九十分鐘最吸晴嘅地方莫過於小屋子設計的座位✨如果想坐嘅記得提早預約‼️小店主打素食 用上天然食材帶來營養的一餐有朝食、午市定食、茶點及私房菜(需預訂)唔同時段係會提供不同的食品 大家記得留意🤏🏻確實係食到用心製作嘅食物 好有家的感覺店員都非常親切友善 感謝招待🙌🏻1️⃣ 西京燒豆腐陪胚牙珍珠糙米定食 𝗦𝗮𝗶𝗸𝘆𝗲 𝗬𝗮𝗸𝗶 𝗠𝗶𝘀𝗼 𝗧𝗼𝗳𝘂 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗣𝗲𝗮𝗿𝗹 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗦𝗲𝘁 $𝟭𝟯𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)每一份定食都有兩款小碟前菜😙分別係枝豆同柑橘類醃製過嘅車厘茄 非常清新開胃🍅外貌做到好似西京燒銀雪魚咁 好搞笑西京燒嘅醬汁配上豆腐尤其的合襯 夠晒濃昧😋加上一大碗白飯 可以中和醬汁的鹹味送飯確實一流 如果飯入邊有調味會更加好🤣只靠醬汁的鹹味會有啲寡😬2️⃣ 大炙腐乳野菌味噌飯團定食𝗬𝗮𝗸𝗶 𝗠𝗶𝘀𝗼 𝗢𝗻𝗶𝗴𝗮𝗿𝗶 𝘄𝗶
📌 純粹食所 ~ 觀塘

午餐過後就會人流較多 用餐時間為九十分鐘
最吸晴嘅地方莫過於小屋子設計的座位✨
如果想坐嘅記得提早預約‼️
小店主打素食 用上天然食材帶來營養的一餐
有朝食、午市定食、茶點及私房菜(需預訂)
唔同時段係會提供不同的食品 大家記得留意🤏🏻
確實係食到用心製作嘅食物 好有家的感覺
店員都非常親切友善 感謝招待🙌🏻

每一份定食都有兩款小碟前菜😙
分別係枝豆同柑橘類醃製過嘅車厘茄 非常清新開胃🍅
外貌做到好似西京燒銀雪魚咁 好搞笑
西京燒嘅醬汁配上豆腐尤其的合襯 夠晒濃昧😋
加上一大碗白飯 可以中和醬汁的鹹味
送飯確實一流 如果飯入邊有調味會更加好🤣
只靠醬汁的鹹味會有啲寡😬

2️⃣ 大炙腐乳野菌味噌飯團定食𝗬𝗮𝗸𝗶 𝗠𝗶𝘀𝗼 𝗢𝗻𝗶𝗴𝗮𝗿𝗶 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗙𝗲𝗿𝗺𝗮𝘁𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗲𝗻 𝗖𝘂𝗿𝗱 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗦𝗲𝘁 $𝟵𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
呢一款定食都係有兩款小碟前菜
飯團係熱騰騰送上 面頭係有炙燒過🤤
上面淋上vegan mayo
咬落去食到腐乳嘅味道 鹹香十足😆
咬到中間仲要有菇 增加口感🍄
味道我都幾鍾意 外面仲有一塊嘅紫菜包住食

3️⃣ 純粹真·冷泡楓糖燕麥奶咖啡 𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄 𝗠𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗦𝘆𝗿𝘂𝗽 𝗢𝗮𝘁 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
用上嘅瓶身真係好靚 很有日系的感覺🎏
飲品都係用上燕麥奶同開心果奶等代替牛奶
咖啡味唔算好重 燕麥奶好香🥛
入口順滑 帶有回甘☕️

4️⃣純粹真·焦糖榛子朱古力開心果奶 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹𝗶𝘇𝗲𝗱 𝗛𝗮𝘇𝗲𝗹𝗻𝘂𝘁 𝗗𝗮𝗿𝗸 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼𝘀 𝗠𝗶𝗹𝗸 $𝟱𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
見到呢一款飲品覺得幾特別😂
用上自家製榛子醬 再加堅果奶
開心果味道都幾突出 味道唔算好濃🤔
甜度不高 值得欣賞~

💡整體嚟講 素食的味道也可以很出色🌿

打卡指數😍: 7/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10

🍴: 純粹食所
📍: 觀塘觀塘道436-446號觀塘工業中心四期10樓Q號舖
🔍: 09:00-17:00 (Fri-Mon)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie將軍澳