2021-03-07 50 views
之前係Openrice已經見過呢間餐廳(湯怪表示已經一早bookmark左🤫)前幾日行開灣仔玩具街見幾近就過去試下😋🍴炭燒鰻魚椰香蛋包飯($78)鰻魚燒得幾香份量都唔算少有半條左右😋蛋包飯嘅蛋做左日本近期興起嘅扭紋蛋~完美包裹住白飯之餘仲好滑唔會過熟❤️好特別嘅係上菜時店員會配上椰汁可以係食之前倒上去~加熱左嘅椰汁配上蛋包飯又唔會覺得好怪反而突出左整體味道~🍴酸辣手撕雞冷麵($58)天氣開始有啲熱就鍾意食啲涼涼地嘅野😋冷麵就係不錯嘅選擇~除左手撕雞之外仲有蕃茄仔、生菜、粟米同青瓜做配菜❤️配料份量好足酸辣汁偏向比較麻辣份量都幾足可以撈曬成個冷麵~但唔太食得辣嘅朋友可能要注意呢款會偏辣少少~😉麵底用左蕎麥麵比較爽口有彈性做冷麵一流😚🍴食療拿湯杯($28)食療湯杯每週都會有唔同款~今次就係南瓜薏仁紅豆湯😋湯本身都幾濃郁有淡淡嘅南瓜味~最近天氣濕氣重最啱就係飲翻杯薏仁紅豆去濕去水腫❤️加入左南瓜個湯會更濃郁我比較鍾意呢種煲法😋另外唔好以為$28咁平會好細杯佢都真係幾大杯幾抵飲😚📍 椰粉湯紅 (灣仔)灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下

🍴炭燒鰻魚椰香蛋包飯($78)

🍴酸辣手撕雞冷麵($58)

🍴食療拿湯杯($28)

📍 椰粉湯紅 (灣仔)
灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
  • 食療拿杯湯