2019-05-08
收工去完做gym決定食啲健康野,斜路頂有呢間大麥牛肉麵。睇左門口介紹話啲麵係自家製,而且無落味精,好健康,啱曬我。呢度座位唔多,裝修簡單清新。一入到去老闆娘就熱情招待同埋介紹呢度既食物。餐牌第一個係招牌紅燒牛肉蕎麥麵($58)。台灣店比較少見蕎麥麵,所以決定試試。可以揀辣或者唔辣,我同朋友都揀左唔辣。自家製蕎麥麵,比平時我食開既蕎麥麵粗,成分健康啲,每一啖都好有麥既口感,少啲添加劑,少一份彈性,同食普通麵既口感有啲分別。飲品有包裝可樂雪碧檸檬茶,或者呢度特飲桂花酸梅湯。咁特別我地決定要個酸梅湯($10)啦。酸梅湯係誠意之作,真係有酸梅係入面,無我想像中咁甜,加上桂花香,非常清爽。另外要左個滷水拼盤($38)。滷蛋一隻,雞翼同雞搥各兩隻。呢個就差少少,好似有少少乾,同埋滷蛋未夠入味。涼拌青瓜($26)。青瓜爽甜,加上少少辣椒係上面,幾開胃。份量好大,應該有成條青瓜!呢度食物同氛圍都好有家的感覺。食材都行健康路線,價錢都唔貴,唔錯。