2021-03-06 51 views
今日真係好忙...本身約咗男朋友但仲未放工,唯有同佢喺公司附近間 alfafa食個quick dinner.. 餐廳主打健康食品,啱晒我 望左餐牌最尾就揀咗個二人餐set 包左兩個餐湯或沙律,兩個可以喺alfafa cafe set入面任選兩款,兩客朱古力蛋糕加雪糕,最後兩杯飲品。都淨係199蚊真係好抵食。我哋呢次叫左一湯一沙律。湯係雜菜羅宋湯,味道較外面嘅酸啲,但勝在用料十足,湯中有好多雜菜。沙律佢哋用上有超級食物嘅羽衣甘藍作主調,令原本健康清爽嘅沙律更健康。主菜方面叫左一客卡邦尼流心蛋煙三文魚芝士炒意粉同埋焗千層肉醬闊麵配薯蓉後者即叫即焗所以需時要等20分鐘。前者卡邦尼係有驚喜,意粉軟硬度適中,醬汁質感非常厚身,完全將每條意粉都掛上醬汁,口感Creamy,而再拌入埋流心蛋就令呢個Creamy嘅口感更加突出。後者千層肉醬闊麵由側面睇層次分明,見到都經已口水直流。佢哋同出面一樣都用上大量嘅芝士,多嘅程度係可以做到拉絲嘅效果,而麵本身無因為焗完而變得太乾。甜品朱古力蛋糕店員會細心將其加熱,配埋冰凍嘅雪糕一齊食,好正!我地仲加左錢轉熱朱古力,整得幾靚 要出相讚~~

餐廳主打健康食品,啱晒我
望左餐牌最尾就揀咗個二人餐

後者千層肉醬闊麵由側面睇層次分明,見到都經已口水直流。

我地仲加左錢轉熱朱古力,整得幾靚 要出相讚~~