「酮福堂」將健康理念融入日常飲食,令你可以喺享受美食之餘,仲食得健康無負擔。今次專程嚟到佢地新開嘅店舖-位於柯士甸站 戲曲中心出口嘅「酮福堂 x 餇茶號」,有幾款產品真係值得推介俾大家!!「餇茶號」主打無糖、低碳嘅生酮飲品同小食,雖然店鋪唔算大,但除咗有即叫即做嘅熱食區,仲有幾個專櫃介紹生酮飲食同埋賣生酮零食+包裝食品。1️⃣ 生酮海鹽開心果芝士奶蓋抹茶拿鐵($48)茶底唔會太甜,有淡淡嘅抹茶香,上面一層芝士奶蓋非常香滑,鹹甜平衡得好好,底下仲有啲開心果碎口感層次更盛,成杯飲哂非常滿足但零罪惡感,呢杯latte啱哂鐘意飲奶蓋但又怕肥嘅人,係我最最最鐘意嘅一杯飲品!2️⃣ 生酮百香果菠蘿香橙水果茶($43)茶底用咗四季春,茶香清新,入口帶有少少回甘。果茶自帶百香果同菠蘿香橙嘅酸甜,水果味都算突出,唔係人工果糖漿個種假味。不過如果你係平時飲開半糖/全糖嘅話可能會覺得呢杯水果茶唔夠甜。3️⃣ 生酮芝士火腿飛碟三文治($24)呢個飛碟三文治係用咗酮福堂自家研發嘅無糖無麵粉方包,入面餡料有芝士同火腿,焗完之後真係做到外層香脆內層鬆軟。同普通三文治嘅口感&味道都非常相似!4️⃣ 生酮奇亞籽高纖蛋白方包一打開包裝就

1️⃣ 生酮海鹽開心果芝士奶蓋抹茶拿鐵($48)

2️⃣ 生酮百香果菠蘿香橙水果茶($43)

3️⃣ 生酮芝士火腿飛碟三文治($24)

4️⃣ 生酮奇亞籽高纖蛋白方包
一打開包裝就聞到好香,就咁食又得,好似我咁加蛋同火腿(熱食),或者加三文魚同波菜(凍食)又得,味道仲更加豐富!(方包本身切開咗,超方便!)
呢款方包標榜低碳水、高纖維、高蛋白質,可以促進消化系統健康嘅同時,仲能夠keep住飽腹感,相對冇咁容易肚餓,同時富含Omega-3天然成分增強心血管健康!

5️⃣ 生酮港式檸茶
呢款港式檸茶用咗赤蘚糖醇代替傳統糖漿,甜味自然得嚟仲係零碳+零卡路里。平時去茶記叫檸茶,叫少甜仲係好甜,但叫無糖又太澀,而呢個檸茶茶底夠濃甜度啱啱好,所以係我其中一個推介~!

「酮福堂 x 餇茶號」無論係飲品定包裝食品質素都非常唔錯,雖然主打健康同低碳飲食,但完全冇犧牲到味道,如果有興趣想試下無負擔嘅健康飲食,或者推介畀關注血糖、減肥嘅朋友,可以嚟「餇茶號」了解下~