2013-11-01
基於早前媽話爸手術後想去黃大仙還神,今天下午我便與哥及姐陪她去啦!搞完後都成差不多7點,看看附近有什麼好吃先!因哥話涼涼地不如打邊爐啦,合巧一邊行,我留意到有間涮得棧,那我們也懶得再行,便決定食這間啦!原來係譽宴集團,所以同譽宴酒樓相連呢!上到去都幾多人,幸好都好快入座!湯底::叫了特價的川貝海底椰木瓜鱷魚骨鍋,好似50多元>>好正!因為勁足料,木瓜、豬骨(不知是否是鱷魚骨,哈)、雞腳…,阿媽話只食湯料都夠!hehe~~~~食物叫了以下這些:2碟肥牛:一碟是本地肥牛(size:中碟,好似有特價呢!);另一碟係澳洲M5肥牛(size:中),現在看回相我都忘了點分呢!但2款都好好味,好鮮嫩,同出面任食火鍋的肥牛根本無得比,但阿哥及姐話澳洲真是較本地的更鮮更好味,價錢同份量都成正比啦!飲品:有五花茶同竹庶水,我們就叫了竹庶水,好香的庶香味,甜度適中啦!頂級肥牛粒:這碟GOOD呀!不會有牛的羶味,涮完放入口是好 “淋”的!但比較厚粒,要涮久一點啊!3隻虎蝦:勁大隻呀!肉質食得出是新鮮的,因為肉不是 “梅”的,好爽喔!姐對蝦有d敏感,沒口福了!日本廣島蠔:是哥叫的,蠔我沒甚興趣,
湯底::叫了特價的川貝海底椰木瓜鱷魚骨鍋,好似50多元
>>好正!因為勁足料,木瓜、豬骨(不知是否是鱷魚骨,哈)、雞腳…,阿媽話只食湯料都夠!hehe~~~~ 食物叫了以下這些:
2碟肥牛:一碟是本地肥牛(size:中碟,好似有特價呢!);另一碟係澳洲M5肥牛(size:中),現在看回相我都忘了點分呢!但2款都好好味,好鮮嫩,同出面任食火鍋的肥牛根本無得比,但阿哥及姐話澳洲真是較本地的更鮮更好味,價錢同份量都成正比啦! 飲品:有五花茶同竹庶水,我們就叫了竹庶水,好香的庶香味,甜度適中啦!
日本廣島蠔:是哥叫的,蠔我沒甚興趣,聽他們說不錯呀!至少涮完不會縮水,證明不是便宜貨!
白牛柏葉:好爽口呀!
韮菜餃:我至愛!勁LIKE好多韮菜囉!keke….yummy~~~
炸魚皮:脆卜卜,但稍為略鹹了點!
菜:叫了白菜仔及唐生菜>>冇咩特別,但好新鮮!
最後加單order了稻庭烏冬>>$28有3個都幾抵,因為食得出唔係普通的烏冬,很彈牙的!
環境方面:我們坐大堂都坐得舒適呢!因我見有些是坐獨立房,有TV的,置成一處都幾好!
服務方面:食物都不算等得太久,可以接受的!但不知是否多客人,有時會來了一些我們沒有叫的食物呢!
價錢方面:講真屬中上,因為比較有多的新鮮海鮮為主打,所以一分價錢一分貨呢!但個人認為價錢與食材質素成正比呀!偶然給自己食好一點都不失為一個好choice喔!
Other Info. :
本身覺得如果飲品方面多些選擇就好,因哥嫌沒有汽水選擇。但離開時先發現走廊中的冰箱入面有,但我們沒有留意,哈!