2022-08-18
2010 views
偷閒加油站 $140/pp由於有次去後面間酒樓飲茶, 經過呢間cafe 門前。太座已經留意到佢嘅存在。入面好闊落同一街(馬路)之隔嘅紅磡內街相差好遠。又或者深水埗那些新開趕時髦嘅cafe唔同。它靜靜的在這無咩人經過嘅街內開店。老板對cafe環境要求倒也有它的一套。以店嘅面積比例計算本來放嘅坐位絕對鬆動到不行。加上疫情下, 雖然現在大把店嘅入座率都達致百分百。 而且這店提供嘅食物亦是超級有限。營業時間也是很有自己風格。 同9成cafe 對比這店10:30才開始營業, 或者內地生係呢個時間開始才食早餐?? 還有留意到這店係有酒牌的持牌人是一個日本人。如果係香港人一定會在5點後變身半酒吧嘅cafe!我們來的是週末沒有套餐只能叫單品。其實單品只是沒有飲料。鰻魚餐還是有蕎麥麵同幾片藕片跟的。うな玉丼$92 味道相當日本餐廳吃到的。份量只能說"同自己講潮流就是這個份量, 食飽唔重要最緊要好味!" 明太子意大利麵條沙律, 同樣由賣相到用料(還有不錯嘅蝦仁及菇菇)跟足日本, 份量就會由髮絲般幼紫菜製造豐滿假象。不過都食到半飽嘅。所以隨後加咗個燒牛肉丹麥酥三文治$78 重有個類似罐頭粟米忌廉湯跟。算係咁
明太子意大利麵條沙律, 同樣由賣相到用料(還有不錯嘅蝦仁及菇菇)跟足日本, 份量就會由髮絲般幼紫菜製造豐滿假象。不過都食到半飽嘅。所以隨後加咗個燒牛肉丹麥酥三文治$78 重有個類似罐頭粟米忌廉湯跟。算係咁啦!丹麥酥質素幾高架。燒牛肉同樣不是乾牛肉片抵讚!
由於行日式簡約路線, 半自助式斟水及退回餐具區域是必然的了。所以店員可以的話也無須打擾客人了。所以出餐是叫客人出去自己捧餐也是自然不過吧~
坐在這慵懶的cafe內, 腦海浮現出張學友唱着"偷閒加油站"潘源良嘅詞實在是神來之筆!
這一刻 你若然 覺得 孤單
忙碌中 偏偏一切 在兜彎
但願你會 找到些空間
同來歌聲裡偷閒
誰人都應該找到 加油站
試想想 這一刻 躺於沙灘
微風中 天空海闊 是一樣藍
實在世界 有許多空間
(心裡面 許多許多空間)
讓思想可短暫偷懶 可以偷懶
誰人都 應該找到 加油站