2022-08-06
💎總評分:7.0/10-小編之喺淺水灣食過一間備長炭串燒,可惜炎炎夏日open door冷氣唔夠🥵,成個體驗差左D。銅鑼灣呢間樓上舖就舒服得多😙,作為一間居酒屋風格嘅串燒店,地方好闊落完全無油煙味。睇餐廳個名就知主打食雞🐔,罕見嘅部位例如雞冠、提燈、雞心管都有。話說喺日本使用備長炭係美味嘅保證✅,因為備長炭可燒出1200度高溫短火♨️,迅速殺死細菌,由內至外均能保存食物鮮味,唔似一般傳統木炭,先將食物表面烤熟,有時外面黑晒入面都未熟。還在研究menu時,店員就送上一個調味石碟,上面有芥末、柚子胡椒、七味粉、檸檬同青檸🍋,上串燒嘅時候會直接一串串咁放喺上面。1️⃣ 串燒 - 雞類🍢 免治雞肉棒 $38燒嘅時候已塗上醬汁,雞肉棒嘅味道己經唔錯,但精粹係隻蛋黃🍳,食嘅時候點上蛋液,味道更上一層樓。🍢雞柳 $58/2串唔識食刁鑽部位,叫反D常見貨色😅,用備長炭燒可以做到外表乾爽唔油膩,入面卻滑嫩👍🏻!2️⃣ 串燒 - 牛類🍢 A4鹽燒和牛崩沙腩 $68平時食牛雜都知崩沙腩係貴野🐮,調味唔錯,中間夾住D青椒幾能夠刺激味蕾,但係肉質未有好WOW嘅感覺🙈,呢個價錢小編會想留反嚟試其他串燒。🍢牛舌 $58挑選牛
小編之喺淺水灣食過一間備長炭串燒,可惜炎炎夏日open door冷氣唔夠🥵,成個體驗差左D。銅鑼灣呢間樓上舖就舒服得多😙,作為一間居酒屋風格嘅串燒店,地方好闊落完全無油煙味。睇餐廳個名就知主打食雞🐔,罕見嘅部位例如雞冠、提燈、雞心管都有。話說喺日本使用備長炭係美味嘅保證✅,因為備長炭可燒出1200度高溫短火♨️,迅速殺死細菌,由內至外均能保存食物鮮味,唔似一般傳統木炭,先將食物表面烤熟,有時外面黑晒入面都未熟。還在研究menu時,店員就送上一個調味石碟,上面有芥末、柚子胡椒、七味粉、檸檬同青檸🍋,上串燒嘅時候會直接一串串咁放喺上面。 1️⃣ 串燒 - 雞類
🍢 免治雞肉棒 $38
🍢雞柳 $58/2串
🍢 A4鹽燒和牛崩沙腩 $68
🍢牛舌 $58
挑選牛舌心已經知質素唔錯,厚身彈牙爽口,又無出現乾爭爭嘅情況,用少少檸檬調味已經好食👍🏻!
🍢 豚五花腩鵪鶉蛋 $38
豚肉包住水果就試過,原來包鵪鶉蛋仲特別😗~一咬落去就爆出蛋黃🥚,配五花腩達到多重口感,必點🥰!
🍢 豚五花腩麻薯卷 $38
同樣用五花腩包住嚟燒🐷,但配麻薯餡又係另一番風味🤩,煙韌得嚟食得出五花腩嘅肉香,必試👏🏻! 4️⃣ 煙燻雞火腿他他 $88
他他成日都食,煙燻雞之前亦都試過,今次將兩者融為一體算係一個新嘗試💫。未食過雞刺身嘅朋友,小編會咁樣形容,帶有雞味嘅煙三文魚😆。 今次係切成雞絲,撈蛋黃調味,再用紫菜包住,真係雞味濃呀🐓。
真心有驚喜😋!原來薯仔上面有隻流心蛋,慢慢滲出蛋黃,撈埋沙律一齊食無得頂💯!
除左串燒仲有主食丼同麵🍜,唔洗怕食唔飽~炒蛋都算滑溜,本來以為附送standard味增湯,點知係濃香雞湯🥣,單叫一碗都要$32,雖然隨丼附送嘅份量應該較細,但都顯得有誠意一D都唔hea👏🏻。 7️⃣ 最中餅
最後叫個甜品做總結,抹茶雪糕茶味夠濃🍨,加上甜甜嘅紅豆,呢個Combo本身就係Perfect match,無咩好挑剔😋! 採用備長炭成本較高,喺港島中心地段嚟講價位唔算貴💰,個人覺得豚肉串燒比招牌嘉美雞更為出色。以家餐廳做緊啤酒買一送一優惠🍻,sake選擇亦好多,啱晒嚟約朋友坐得舒服食串燒👯。
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
Other Info. :
🚗 最近嘅停車場係time square,唔建議泊樓下街位,因為好多時經過都見到已抄!