2019-04-18
香港人諗起街頭食物,車仔麵一定係其中一樣啦。車仔麵好嘅地方係可以揀餸,又可以揀面,仲可以揀埋個湯底添。知道藍田開咗間新嘅車仔麵,就打算收工黎食下。黎都見到門口排晒隊落單,就知道唔伏啦。我最鍾意食酸酸甜甜嘅嘢嫁啦,所以湯底揀咗鮮茄湯(+$1)。麵我揀咗幼麵,落單時阿姐特別再同我Double-confirm係幼麵唔係油麵,呢下野真係非常之有香港特色架,因為我去到邊度食車仔麵落單個阿姐都係會咁樣同我confirm,真係即刻好有feel呀。呢度配菜真係超多啊,睇到眼花撩亂。配菜揀咗咖喱魷魚($13)、牛根($13)、牛柏葉($10)、豬軟骨($8)、唐生菜($7)。另外再叫咗菜心($15),同埋油炸鬼豬扒($15)。朋友叫咗溏心蛋($10)、鮮冬菇($7)、自家製鮮竹卷($10)、魚皮餃($7)、墨魚丸($7)。落完單,聽到叫號碼竟然要等30碗咁多啊,原來呢度都幾受歡迎喎。最咪等左10分鐘左右先至攞到。麗都就即刻起筷啦,蕃茄湯底果然冇令我失望,夠晒甜呀。除咗牛筋有啲太林之外,所有配菜都非常之好啊。豬扒炸到個面好似油炸鬼咁,好特別。有時夜晚想清清地,黎呢度都唔錯啊。
有時夜晚想清清地,黎呢度都唔錯啊。