2023-08-08
今日帶同好朋友嚟到朋友食過好食而介紹嘅上海老家食晚飯,天時暑熱飲返杯凍啤最好不過。🍻🍻🍻🍻🍻食晚飯通常先上冷盤餸酒開下胃。😊😊😊😊😊先嚟個鎮江肴肉,火腿味道咸香、口感適中。😋😋😋😋😋第二樣太白醉雞,皮滑肉嫩,每啖雞肉都食到藥材同酒嘅清香。😋😋😋😋😋食上海菜點少得小籠包呢!?欣賞用錫紙兜裝住小籠包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻,好多時外面食只係用紅蘿蔔片或椰菜墊底都會因為皮同皮黐住咗一夾起就流曬啲汁,真係見到都心痛❤️🩹❤️🩹❤️🩹❤️🩹❤️🩹。皮唔太薄煙韌有咬口,餡料肉香多汁唔味精。😋😋😋😋😋第二樣必食回鍋肉,有兩款上海同四川風選擇,分別在於麻同唔麻,鐘意食麻一定揀四川啦!肉絕大部分都係五花👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(好過好多小炒店用肥瘦一半豬肉片),喱碟菜雖然係小炒但係都充分表現出上海菜濃油赤醬嘅精髓。😋😋😋😋😋最後澱粉結尾叫咗個少食嘅三鮮炒年糕,醬油咸香香甜加上年糕米香濃淡交雜有層次。😋😋😋😋😋整體味道傳統唔花巧係我杯茶。🥰🥰🥰🥰🥰
食晚飯通常先上冷盤餸酒開下胃。😊😊😊😊😊
先嚟個鎮江肴肉,火腿味道咸香、口感適中。😋😋😋😋😋
😋😋😋😋😋
整體味道傳統唔花巧係我杯茶。🥰🥰🥰🥰🥰